Bitcoin cursus agenda

09
DEC
Cursus “Bitcoin Basics”
9 december 2024 in IJsselstein
07
JAN
Cursus “Bitcoin Basics”
7 januari 2024 in IJsselstein
Het exclusieve “Bitcoin Kennis Magazine” (tijdelijk gratis!)

SAMEN BETER PROEVEN & SAMEN LEKKERDER KOKEN!

Voor starters
Bitcoin basics
Eerlijk & helder
Kennis & feiten

Hoe kun je je bitcoin veilig bewaren?

Het veilig bewaren van Bitcoin is zeer belangrijk om je investering te beschermen tegen diefstal of verlies. Hier zijn enkele stappen die Robert je aanbeveeld om je Bitcoin op een verantwoorde en veilige manier te bewaren.

Inhoud

De meest logische tips

Vertel zo min mogelijk mensen dat je bitcoin hebt, vooral online.

Vertel aan niemand hoe je het hebt opgeslagen.

Verdeel je Bitcoin over meerdere plekken.

5/5
DIT IS HÈT MOMENT OM MÉÉR TE LEREN OVER BITCOIN

Gebruik een hardware wallet en geen exchange

Overweeg het gebruik van een hardware wallet, een speciaal apparaat dat specifiek is ontworpen voor het opslaan van cryptocurrency. Deze wallets slaan je privésleutels offline op, waardoor ze minder kwetsbaar zijn voor online aanvallen.

Maak een back-up van je wallet

Zorg ervoor dat je altijd een back-up maakt van je wallet en bewaar deze op een veilige plek, bijvoorbeeld op een externe harde schijf of een fysieke papieren kopie. Dit helpt je om je Bitcoin te herstellen in het geval van verlies of diefstal van je hardware wallet.

Sterk wachtwoord en 2FA

Gebruik altijd een sterk wachtwoord voor je wallet en schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in, indien mogelijk. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe door naast je wachtwoord een unieke code te vereisen voor toegang tot je wallet.

Houd je software up-to-date

Zorg ervoor dat de software van je hardware wallet altijd up-to-date is. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om beveiligingsproblemen aan te pakken en de functionaliteit te verbeteren.

Vermijd openbare wifi

Vermijd het gebruik van openbare wifi-netwerken om toegang te krijgen tot je wallet of om transacties uit te voeren. Openbare netwerken zijn vatbaar voor aanvallen, waardoor je Bitcoin in gevaar kan komen.

5/5
HET VOELT GOED OM TE LEREN VAN IEMAND MET JARENLANGE ERVARING

Voorzichtig met online opslag

Online wallets, ook wel hot wallets genoemd, zijn wallets die verbonden zijn met internet. Hoewel ze handig zijn voor snelle toegang, zijn ze vatbaarder voor aanvallen. Gebruik hot wallets alleen voor kleine bedragen en bewaar het grootste deel van je Bitcoin offline in een hardware wallet.

Aparte computer voor je wallet & fysieke beveiliging

Overweeg om een aparte computer of een virtuele machine te gebruiken om je wallet te beheren. Dit minimaliseert het risico van malware of virussen die je Bitcoin kunnen stelen.

Als je ervoor kiest om je Bitcoin op een fysieke drager, zoals een papieren portemonnee, op te slaan, bewaar deze dan op een veilige plek, zoals een kluis. Zorg ervoor dat alleen jij en andere vertrouwde personen toegang hebben tot deze locatie.

Meer informatie over Bitcoin

Multi-signature

Vaak afgekort als “multi-sig,” is een beveiligingsfunctie die wordt gebruikt bij het beheren van cryptocurrency-wallets. Het concept van multi-sig is ontworpen om extra beveiliging te bieden door meerdere handtekeningen (handtekening van meerdere partijen) te vereisen om een transactie te valideren en uit te voeren.

In traditionele transacties met Bitcoin of andere cryptocurrencies, is slechts één privésleutel nodig om een transactie te ondertekenen en goed te keuren. Als je bijvoorbeeld een Bitcoin-wallet hebt en de privésleutel van die wallet, kun je elke transactie onafhankelijk autoriseren en uitvoeren. Dit kan echter risico’s met zich meebrengen, vooral als de privésleutel wordt gestolen of als je je wallet per ongeluk kwijtraakt.

Met multi-sig daarentegen wordt een groep van meerdere sleutels (publieke en privésleutels) gecombineerd om de controle over een wallet te hebben. In plaats van één enkele handtekening, worden er meerdere handtekeningen vereist om een transactie te valideren en uit te voeren. Bijvoorbeeld, een multi-sig wallet kan worden geconfigureerd om te vereisen dat 2 van de 3 sleutels akkoord gaan met een transactie voordat deze wordt uitgevoerd.

Bijvoorbeeld: 1 notaris met een sleutel (die bijvoorbeeld verplicht is voor een transactie) + 2 partners met allebei een sleutel. Het voordeel van multi-sig is dat het de beveiliging verbetert en bescherming biedt tegen enkele veelvoorkomende risico’s, zoals:

Diefstal
Als één van de privésleutels wordt gestolen, kan de dief de wallet niet beheren of transacties uitvoeren zonder de andere vereiste handtekeningen.

Verlies van toegang
Als je een privésleutel verliest, kun je nog steeds toegang hebben tot de wallet en transacties uitvoeren zolang je over de andere vereiste sleutels beschikt.

Multi-sig wallets worden vaak gebruikt in bedrijfsomgevingen, beleggingsfondsen en andere situaties waar extra beveiliging en gedeelde controle wenselijk zijn. Het is belangrijk op te merken dat de configuratie van multi-sig wallets kan variëren, en je kunt kiezen hoeveel handtekeningen nodig zijn en wie de betrokken partijen zijn, afhankelijk van je specifieke behoeften.

whatsapp logo

WACHT NIET TE LANG, DE CURSUS ZIT VAAK SNEL VOL

Winkelwagen
Scroll naar boven