TeesT
Contact
Barista cursus, koffie workshop en barista opleiding

Barista Joost Leopold daagt je uit tot het maken van de lekkerste koffie op de baristacursus! Wat voor verschillen zijn er te ontdekken in de soorten koffie? Wat is het verschil tussen een lungo en een Americano? Welke invloed hebben toevoegingen op de koffie?  Van espresso en cappuccino, van cafetière tot filterkoffie: Joost is van elke markt thuis.

Doelgroep
Barista's, thuis-barista's, startende barista's, koffie verkopend personeel, koffie-liefhebbers en foodies.

Programma baristacursus
Warenkennis: van Ethiopische koffiebonen tot espresso-blend.
Hardware: espresso-apparaten, filterkoffie, koffie-malers en kopjes.
Zetwijzen: aeropress, filterkoffie, espresso en melk opschuimen.
Natuurkunde: extractie, tijd, temperatuur.
Fouten in koffie en hoe ze te voorkomen.

Inhoud baristacursus 
Koffie is een natuurproduct en daarom grillig. Wanneer alle handelingen op de juiste manier uitgevoerd worden en alle onderdelen samenvallen zal er sprake zijn van balans en zullen de geheime smaken van de koffie vrijgegeven worden! De lesstof bestaat uit kennis en kunde. Kennis over bijvoorbeeld koffie-maling en extractie van koffie is onmisbare basiskennis. Waarom is een espresso soms te bitter? Waarom is koffie soms te zuur? Hoe kun je goed melk opschuimen voor cappuccino? Na de workshop kunnen de deelnemers dus ook zelf koffie beredeneren en de koffiemolen perfect afstellen.

Docent
Joost Leopold (1970) is sinds 2004 werkzaam in de koffiewereld. Door op zeer hoog niveau met koffie bezig te zijn heeft hij zich door de jaren heen ontwikkeld als gerenommeerd koffie-expert. Hij behaalde de certificaten SCAE level 1 en SCAE level 2 en is SCAE Brewmaster. Regelmatig is Joost als jurylid te vinden op koffie-wedstrijden en in zijn dagelijks werk zorgt hij ervoor dat bij de deelnemers (vooral horeca) aan zijn koffiecursussen en koffie-trainingen de koffiebeleving, goede smaak èn kennis over de zetmethode hand in hand gaan. Daarnaast werkt hij samen met een aantal koffietrainers/barista's die beschikken over alle kennis en lesvaardigheden.

Duur
De koffie-cursussen voor barista's en thuisbarista's zullen één of meerdere dagdelen in beslag nemen. Het minimum aantal deelnemers aan de cursus is 5, het maximum is 8. De data vind je onderaan.

Wil je meer informatie?
Laat het me weten via de contactpagina en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.


Daarnaast bieden we SCAE Barista opleidingen aan:
- SCAE Introduction to Coffee
- SCAE Barista Skills Foundation (basis barista 1&2 training)
- SCAE Barista Skills Intermediate (gevorderde barista training)
- SCAE Barista Skills Professional (master barista training)
- SCAE Brewing Foundation Barista opleiding
- SCAE Brewing Intermediate Barista opleiding
- SCAE Roasting Foundation Barista cursus
- SCAE Sensory Foundation Barista cursus

Basis barista cursus voor particulieren
De Basis Barista training is een kennismaking met de onbegrensde mogelijkheden van koffie en de apparatuur. Middels diverse tips aangaande het zetten maar ook het kopen van de koffie groeit je enthousiasme meer uit de koffie te kunnen halen.

Gevorderden barista cursus voor particulieren

Je hebt een espressoapparaat en weet al aardige koffie te maken. Maar is veel meer te ontdekken: wat doet de temperatuur met de koffie? Hoe stel je de molen in? Vele variabelen beïnvloeden de smaak van de koffie. Samen proberen we een zogenaamde 'godshot' te maken.

Latte Art training voor particulieren
Voor de deelnemers van een Latte Art training heeft het espresso-apparaat niet veel geheimen meer. Maar het opschuimen gaat soms goed en soms niet: hoe komt dat toch? In deze training leer je hoeveel invloed de melk, de kan, de stoompijp, het espressoapparaat en de de koffie op elkaar heeft. We richten ons op de basisfiguren appel, hartje en rosetta.

Slow coffee training voor particulieren
Slow Coffee is filterkoffie 2.0, Slow Coffee is dè koffietrend. Het heeft een direct verband met Slow Food: herkomst, verbouwingswijze en smaak zijn belangrijker dan snelheid.Deze training is gericht op Chemex, Aeropress, Clever, V60 en Siphon.

Koffieproeverij voor particulieren
In een koffieproeverij probeer je te achterhalen welke smaken er te proeven zijn in koffie. Hoe zitten smaken en het benoemen ervan in elkaar, wat beïnvloedt de smaak? De proeverij is een introductie in smaken en vooral het benoemen ervan. Koffie smaakt nooit meer zoals voorheen...

Locatie barista cursus
De koffie workshops en barista opleidingen vinden plaats op de trainingslocatie van de Leopold Koffieschool in Utrecht en Arnhem.


Wil je meer informatie?
Laat het me weten via de contactpagina en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

 Veel gestelde vragen:
Waar vind de koffiecursus plaats?
Welke barista verzorgt de koffiecursussen?