Chocoladecursus

In 2016 startte de opleiding tot Chocolatier - Patissier te Beverwijk. De chocolade opleiding staat onder leiding van top-patissier Jeroen Goossens. In vakkringen behoeft Jeroen Goossens nauwelijks introductie. Ter illustratie: hij maakt sinds 1989 alle patisserie voor het koninklijk huis, zoals de bruidstaart van Willem-Alexander en Maxima.

Alle lesstof voor de chocoladecursus wordt in overleg met Jeroen Goossens samengesteld. Op de eerste lesdag van iedere module krijgen de deelnemers een masterclass van Jeroen Goossens over de te behandelen chocolade onderwerpen.

Doelgroep
Koks, brood en banketbakkers, chocolatiers, patissiers, ZZP'ers, vakmensen/ondernemers uit de horeca en bakkerij.

Toelatingseisen
• CCB diploma Basis Patisserie of ZWK niveau 3 of Banketbakker niveau 3 of vergelijkbare EVC's.
• Goede kennis van de Nederlandse taal en rekenen.
• Cursisten dienen de beschikking te hebben over een computer met internet, email, word en excel.

Studiedruk
De chocolade praktijklessen zijn iedere woensdag van 10:00 uur tot circa 20:30, met uitzondering van schoolvakanties. Daarnaast besteden de studenten gemiddeld 5 tot 8 uur per week aan zelfstudie.

Certificering/diploma
Tijdens de opleiding maken de chocolade-cursisten een portfolio. Aan het eind van iedere module volgt een portfolio assessment, bij voldoende resultaat na 7 modules heeft de deelnemer toegang tot het examen. Dit examen wordt afgenomen door o.a. Jeroen Goossens. De geslaagden ontvangen een chocolade diploma.

Meer leuke cursussen
Bakken met Kennis
Koken met Kennis
Broodcursus
Patisserie


Inhoud
De chocolade opleiding bestaat uit 8 chocolade modules. Iedere module heeft een thema, denk aan herfst, kerst, winter, Valentijn, Pasen, voorjaar en zomer. Per module maak je twee soorten bonbons, snij-, giet-, likeur-, kerserbonbons, nougat, caramel, fudge, toffee, truffels enz. Maar ook 2 taarten, gebakjes of friandises, dessert op bord en een pièce. Hier behandelen we o.a. glacages, biscuits, vullingen decoraties, spuittechnieken. Uiteraard speelt chocolade altijd de hoofdrol.

Theorie
Vakkennis is onmisbaar om uit te groeien tot een goede Chocolatier-Patissier. Daarom besteden we ook de nodige aandacht aan waren,- en materialenkennis, grondstoffenkennis en de allergenenwet, hygiéne en houdbaarheid, rheologie, suikerverwerking (conversie, Brix-Baumé, canderen), materialenkennis en om mooie smaakcombinaties te kunnen maken aan gastronomie.

Kosten
De kosten van de gehele chocolade cursus (8 modules incl lunch en diner) 2016/2017 bedragen € 3295, vrij gesteld van btw. Overige kosten: circa € 100 aan lesmateriaal, een jaarabonnement op Patisserie & Desserts en een kokspak van circa € 140.

Deze cursus wordt verzorgd door Culinair Centrum Beverwijk.
Klik hier voor alle verdere info en contactinformatie over de chocoladecursus.