Cake recepten van de cursus Bakken met Kennis door Eke Mariën

Op de cursus "Bakken met Kennis" leer je geen cake of chocoladekoekjes bakken. Dat kun je namelijk al.

Je komt naar de cursus voor kennis waar je de rest van je leven wat aan hebt. Je leert het verschil tussen verschillende soorten suiker, verschillende soorten bloem, boter, eieren, olie, ovens, temperaturen en tijden.

Je leert waarom sommige recepten wèl lukken en sommige niet. Je leert waarom je soms eerst de boter luchtig moet kloppen en waarom je stoom toevoegt bij het bakken van moorkoppen. Kortom: je baksels worden allemaal beter door je nieuwe kennis en kunde.

Waarom een cake recept?
Omdat we hierin eenvoudige variaties kunnen laten zien. We maken 9 cakes die allemaal anders zijn. Dat zijn de gevolgen van 1 verschil en daarom is het zo leerzaam!

Meer leuke cursussen
Bakken met Kennis
Koken met Kennis
Broodcursus
Patisserie


Cake recept van de Quatre Quart Cake op 3 wijzen

200 g bloem
200 g boter op kamertemperatuur
200 g ei
200 g fijne kristalsuiker
Extra: boter om in te vetten, bakpapier, cakevorm: 25 cm

De koude methode:
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2/ Snijd de zachte boter in stukjes. Klop de suiker en boter samen tot een romige massa, dit duurt ongeveer 5 minuten. Gebruik hiervoor liefst een staande mixer met de vlinder. Het moet een lichte en romige massa worden.
Stap 3/ Voeg na 5 minuten stuk voor stuk de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige in het beslag is opgenomen. Om schiften te voorkomen kan er halverwege het toevoegen van de eieren een lepel bloem toegevoegd worden.
Stap 4/ Spatel vervolgens de bloem zo snel en kort mogelijk door het beslag.
Stap 5/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

Variaties op het cake recept
Groep 1. Bak een cake met Zeeuwse bloem
Groep 2. Vervang kristalsuiker door basterdsuiker
Groep 3. Vervang boter door shortening van Crisco

De warme methode
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2/ Klop de eieren samen met de suiker met een garde au bain marie tot circa 35°C. Smelt ondertussen de boter in een andere pan tot deze net gesmolten is. Laat de boter dus niet heet worden!
Stap 3/ Klop de eieren met de elektrische mixer tot een luchtige massa met de garde van de staande mixer (dus niet met een vlinder).
Stap 4/ Spatel de bloem door het beslag.
Stap 5/ Giet in een dun straaltje de boter bij het beslag terwijl je de boter erdoor spatelt. Dit gaat het makkelijkste met z’n tweeën. Eén spatelen, de ander gieten.
Stap 6/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
Stap 7/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

Variaties op het cake recept
Groep 4. Bak een cake met Zeeuwse bloem
Groep 5. Vervang kristalsuiker door basterdsuiker
Groep 6. Vervang boter door koolzaadolie

De omgekeerde methode
Stap 1/ Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2/ Meng de bloem en de suiker met de zachte boter. Gebruik hiervoor een mixer met deeghaken of een staande mixer met vlinder.
Stap 3/ Voeg de eieren in twee delen toe.
Stap 4/ Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier. Doe het beslag in de cakevorm.
Stap 6/ Bak de cake 50 minuten op 180°C in het midden van de oven.

Groep 7. Bak een cake met Zeeuwse bloem
Groep 8. Vervang kristalsuiker door basterdsuiker
Groep 9. Vervang boter door shortening van Crisco

Nu hebben we 9 verschillende cakes. We gaan ze proeven en bekijken. Sommigen zijn goed en lekker, sommigen hebben een gebrek. Waardoor dat komt bespreken we ook, want die kennis is weer toe te passen in brood, pannekoeken, Bossche Bollen, eigenlijk heel veel basisrecepten in de patisserie.

Misschien wel tot ziens op de cursus!

Robert Verweij & Eke Mariën