Lekkerdere thee, eenvoudiger gemaakt: wat theeliefhebbers van bakkers kunnen leren!
Inhoud
Perfecte thee zetten
200 gram water met 3 gram thee: eenvoudig, toch? Maar zoals bij dingen die zowel eenvoudig als goed zijn, zit er wel een idee achter. En dat idee leren we van bakkers.
Bakkers zijn slim en efficiënt omdat ze vaak midden in de nacht beginnen. Slim en efficiënt werken is namelijk het verschil tussen opstaan om 03:00 en 04:00. Bakkers zijn professionals en hebben dus eenvoudige en logische recepten: ze werken alleen met procenten en daaruit komen grammen voort. Theeliefhebbers, lezen jullie mee?
Een bakkersrecept kan er zo uitzien:
100% volkorenmeel
70% water
2% gist
1,5% zout
Prachtige thee perfect zetten
Leer je van theesommelier Mariëlla Erkens
Bekijk de cursus over theeVragen aan jou
Wil je meer soorten leren kennen?
Wil je de de beste trektijden en dosering weten?
Ken je het belang van goed water?
Wil je meer genieten van thee?
Kom naar de theecursusNa de cursus kun je
Thee & gerechten combineren
Thee zeer goed zetten & serveren
Zeer veel theesoorten benoemen
Kom naar de theecursus
Geen hoeveelheden bij thee, maar verhoudingen
Dit is niet 1 recept, maar wel 10 recepten, want de hoeveelheden staan er niet in, alleen de verhoudingen. Dus bij 10 kilo meel komt 7 kilo water, 200 gram gist en 150 gram zout. Zonder rekenmachine, ook als je in de vroege ochtend met nog de Prodent op je onderlip bij de deegkuip staat. Water wordt dus ook in grammen of kilo’s gemeten. Grammen zijn nu eenmaal sneller, preciezer en betrouwbaarder af te meten dan milliliters of deciliters. Op zaterdag is het wat drukker, dus komt er 4 kilo meel bij het recept. En dus ook 2,8 kilo water, 80 gram gist en 60 gram zout: uit het hoofd.
Nooit meer theelepels
In de bakkerij liggen geen theelepels. Theelepels zijn notoir onbetrouwbaar. Iedereen heeft namelijk een ander lepeltje en schept wat anders: “de vorm van de dag”, zeg maar. Nu precisie-weegschaaltjes voor 5 euro overal te koop zijn, zullen theelepeltjes hopelijk worden verbannen uit alle recepten ter wereld, inclusief de thee-recepten.
Door de cursus begrijp ik nu hoe ik de smaak van thee kan sturen door tijd, temperatuur en hoeveelheid. M’n gasten zijn echt verrast door de hoge kwaliteit, het was een goede investering in mezelf!
Marieke Vos
Lerares & theeliefhebber
Met zo’n weegschaaltje kun je ook de verschillen zien, ik heb het even nagewogen:
Een klein, voorzichtig theelepeltje bevat 3,8 gram zout, maar op hetzelfde lepeltje krijgt de enthousiaste schepper ook 8,8 gram zout. Een voorzichtige schepper met een groter lepeltje levert 9,3 gram af, maar de enthousiaste schepper met het grote lepeltje tikt maar liefst 12,3 gram aan. Een recept met “2 theelepels zout” kan dus 7,6, maar ook 24,6 gram zout bevatten! Dat is nogal een verschil voor de rijstijd, smaak en gezondheid van je brood.
Thee en theelepels
Een theelepel grof zeezout geeft ook een ander gewicht dan fijn keukenzout, maar laten we daarvoor overstappen naar thee. De verschillende productiemethoden (vooral het rollen) van thee zorgen voor een andere vorm en dus ook voor een ander gewicht als je kijkt naar omvang. Kort gezegd: 2 kleine theelepels Silver Needle wegen bij mij 5,6 gram, 2 grote theelepels Tie Guan Yin wegen 11,4 gram: 2 x zoveel dus!
Gratis theekennis pakket t.w.v. 25 euro!
JA, GRAAG!
Het water kun je ook eenvoudig afwegen. Zet gewoon je waterkoker op een brede precisie weegschaal en giet het water erin tot je het gewenste aantal grammen bereikt. Snel en makkelijk dus en je verwarmt alleen het water dat je gaat gebruiken. Iedere soort thee heeft z’n eigen verhouding, tijd en temperatuur. Een sticker op één van m’n theeblikken is dus heel eenvoudig:
Tie Guan Yin
1,5% thee
95 graden
2 minuten
Als ik een grote kop voor mezelf zet is dat dus 400 gram water + 6 gram thee: makkelijk. Als ik een pot zet van 1 liter is het 15 gram thee op 1000 gram water. Op cursussen zet ik vaak grote potten van 1,5 liter. Handig, want dat is zonder af te wegen een fles van 1,5 liter Spa Blauw (mineraalarm) met 22,5 gram thee.
Constante hoge kwaliteit thee
Zo kun je eenvoudig een constante kwaliteit bereiken. Bij de bakker kun je niet proeven of Albert of Edwin vanmorgen het brood gebakken heeft. Dat komt omdat ze werken met vaste, percentages, tijden en temperaturen. Het lijkt op het eerste oog wellicht technisch of ingewikkeld, maar je zult zien dat het juist je leven makkelijker maakt.
Ik zou het mooi vinden als in de thee-wereld zowel de professionals als liefhebbers meer gaan denken als een bakker. En dus constantere thee van hogere kwaliteit gaan maken op een efficiëntere wijze.
Veel succes en geniet van je thee!
Robert Verweij
Thee informatie
Hier vind je meer informatie over thee en thee zetten:
Lekkerdere thee, eenvoudiger gezet
Over water, thee, dosering en trektijden van thee
Thee proeverij & workshops met Mariëlla Erkens
3 daagse thee cursus met onze theesommelier
Leer online alles over thee met Mariëlla Erkens
Gratis thee kennis pakket t.w.v. 35 euro!
https://www.youtube.com/watch?v=t-D10cDlLyM&feature=emb_logo