Waarom je (als) baas de cursus gaat betalen

Waarom je (als) baas de cursus gaat betalen!

Samenvatting

– Scholing is géén cadeautje, het is een investering in het bedrijf.
– Cursussen en opleidingen kosten uiteindelijk weinig geld maar leveren veel op.
– Werkgevers doen er dus verstandig aan hun werknemers te scholen, hieronder vind je waarom.
– Zowel werknemers en werkgevers weten te weinig van de subsidieregelingen.
– Werknemers verdienen meer aandacht en scholing.


Met (bij)scholing til je je bedrijf naar een hoger niveau en lever je een beter product aan je gasten en klanten. Dat is logisch toch? Gelukkige werknemers zijn 12% productiever en bijgeschoolde werknemers zijn nóg productiever. Daarnaast werken cursussen goed om werknemers aan je te binden. Dat is een fijne gedachte nu goede werknemers lastig te vinden zijn. Vooral in de horeca.

Toch zijn er vooral in de horeca en foodsector maar heel weinig werkgevers die hun werknemers op cursus sturen. Dat is vreemd, want horeca is echt een vak waarbij je in korte tijd beter kunt worden door 1 of 2 dagen cursus. Hoe zou dat komen? Laat het me weten!

Excuses zijn vaak tijd en geld. Tijd is hartstikke begrijpelijk, maar als je een werknemer niet 1 of 2 dagen in het jaar kunt missen is er waarschijnlijk ergens al een groter probleem in de bedrijfsvoering. Voor financiën geldt hetzelfde: een cursus bij TeesT kost na aftrek van alle belastingen en subsidies vaak maar 60 tot 150 euro (hierover later meer). Wederom: als dat soort bedragen te hoog is om te investeren in je koks of bedieningsmedewerkers is er iets anders mis. M’n favoriete argument is “maar wat als ik ze bijschool en ze gaan weg?” Antwoord: “stel je voor dat je ze nooit bijschoolt en ze blijven…”

Een totaal andere manier van omgaan met cursussen zie ik bij grote bedrijven en de overheid. Er zijn grote scholingsbudgetten, persoonlijke ontwikkelingsbudgetten, uitvloeingsregelingen. Werknemers weten dit niet altijd, maar deze lopen vaak in de duizenden euro’s per persoon. En ze hoeven soms niet eens met je vak te maken te hebben! Bij TeesT hebben we cursisten die 7 à 8 culinaire cursussen volgen op kosten van bijvoorbeeld een bank of bouwbedrijf. Of dat goed is laat ik hier in het midden, maar er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt.


Ook voor kleine bedrijven zijn er vele regelingen en fondsen:
– Scholingsfondsen
– Sectorfondsen
– O&O fondsen voor bijvoorbeeld horeca, bakkers, vlees, groenten & fruit
– ESF subsidie zoals ESF 2007-2013
– Levenlanglerenkrediet (LLL)
– Seniorenregelingen
– Overgangsregelingen
– De Leerrekening (alle branches!)
– Employabilitregelingen
– Scholingsvouchers
– Overbruggingsfonsen en cursusgroepen
– UWV regelingen
– Subsidieregeling Praktijkleren OCW
– Korting op de loonbelasting
– Loonkostensubsidie van de gemeente

Meer info
Opleidingenberoep.nl
Subsidiescanner.nu
RVO.nl


Waarom zou een werkgever z’n werknemers (bij)scholing aanbieden?

– Geschoold personeel levert ondernemers tijdwinst, meer veiligheid, minder schade en extra geld op.
– Investeren in kennis getuigt van visie. Je loopt vooruit op komende veranderingen.
– De vraag naar goed geschoolde werknemers groeit.
– Als je het bestaande personeel laat bijscholen, komen zij op een hoger niveau.
– Je kunt dan nieuwe werknemers op een lager niveau aannemen.
– Zo zorg je voor doorstroming van uw personeel en behoudt je de ervaring die is opgedaan binnen het bedrijf.
– Investeren in kennis is pure noodzaak. In een wereld die constant in beweging is, kan je bedrijf niet stil blijven staan.
– Culinaire ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, de wensen van je gasten veranderen.
– Scholing motiveert je werknemers waardoor de productiviteit stijgt en het ziekteverzuim daalt.
– Met scholing laat je zien dat je bedrijf doet aan MVO: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
– Je toont oog te hebben voor de toekomst van je personeel.
– Scholing zorgt ervoor dat je de concurrentie altijd een stap voor blijft.


Wannéér willen mensen leren?

Volgens “de experts” zijn er maar 5 momenten wanneer mensen wat willen leren:
1) Wanneer iets nieuw is (new)
2) Wanneer we méér willen weten (more)
3) Wanneer we onze nieuwe kennis gaan toepassen (apply)
4) Wanneer we onze aanpak moeten veranderen om goed te presteren (change)
5) Wanneer we problemen moeten oplossen (solve)

Het is dus zaak dat je zelf inziet wanneer een opleiding of cursus nodig is. Het kan zijn dat een cursus helemáál niet nodig is en dus zonde van de tijd en het geld.


Tot besluit

Rondvraag onder betrokkenen leert: er zijn teveel aannames. De aanname dat horecapersoneel geen tijd of zin heeft in een cursus. Of de aanname dat een baas niet wil betalen. Maar: vráág het gewoon eens. Met dat antwoord kun je ook iets. Wil je wel werken voor iemand die je niet wil bijscholen? Of wil je wel werknemers die niet willen doorgroeien in het werk dat ze voor jou doen?

Ik ben benieuwd naar jullie mening en in the meantime… schrijf je vooral in voor je favoriete cursus!

Robert Verweij
TeesT

Vragen zijn welkom!
Stel ze vooral, dat kan via:

Email

Whatsapp

Het contactformulier

06 388 279 59

Uiteraard kun je meedoen!
Op de de kookcursussen van TeesT is doorgaans is 70% hobbykok en 30% professioneel kok, al verschilt dat wat per cursus.
Op de wijncursussen is 80% hobby-wijnliefhebber en 20% professioneel met wijn bezig.

Uiteraard kun je meedoen!

Op de de kookcursussen van TeesT is doorgaans is 70% hobbykok en 30% professioneel kok, al verschilt dat wat per cursus.

Op de wijncursussen is 80% hobby-wijnliefhebber en 20% professioneel met wijn bezig. De inhoud is voor professionals net zo interessant en bruikbaar als hobby-koks en wijnliefhebbers.

Natuurlijk niet, je bent druk!

Maar weet je: over een half jaar ben je ook weer druk. Dingen leren kost altijd tijd en meestal ook geld, of je het langzaam doet of snel. De langzame methode is via boeken lezen, Youtube kijken en thuis of op de zaak oefenen. Daar is niets mis mee.
De snelle methode is om je in te schrijven voor een cursus met een vakdocent op een professionele locatie. Dat kost wat tijd en geld in één keer maar het is de snelste manier om in korte tijd veel beter te worden, en dat is toch wat je wilt.

Je kunt deze cursus kado geven, dat is zelfs een heel leuk idee! Klik gauw hier om de cursus kado te geven.

Indien u reageert via het contactformulier, houden wij u vrijblijvend op de hoogte.

Link + sendyman en teest vertrouwd adres.

Onze cursussen zijn gericht vaak gericht op hobbykoks (tenzij anders vermeld). We proberen je zoveel mogelijk te leren. Kennis en kunde die je de volgende dag thuis (of op je werk) kunt gebruiken. Meestal zijn er 30% professionals en 70% hobbyisten.

We zijn vrij fanatiek en het tempo ligt hoog. Maar er is ook altijd tijd voor een geintje.

Op een cursus van TeesT begeef je je altijd tussen lotgenoten. Of dat nu hobbykoks, professionele koks, hobbybakkers, slagers, sushiliefhebbers, barbecuefanaten of kaasverkopers zijn. Daarom zorgen we ook voor een hoog niveau cursus op een locatie waar je veel praktische kennis opdoet.

Meer hierover vind je bij onze waarden.

En heb je nog vragen? Bel me op 06 388 279 59.

Scholing is géén cadeautje, het is een investering in het bedrijf. Daarom is het verstandig om werknemers een cursus te laten doen. Er zijn ook vele subsidieregelingen. We hebben voor jou vast de argumenten, informatie en instanties opgezocht.

CULINAIRE TOP DOCENTEN

Onze culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme van wie je echt beter gaat leren koken. We zijn trots op ons culinaire team want ons team is de basis van ons succes. Samen hebben we duizenden (hobby)koks beter leren koken. Uiteraard delen we zoveel mogelijk recepten, kooktechnieken & video met jou!
TOP DOCENTEN
Scroll naar top