Vlees plakken en lijmen

Vlees lijmen transglutaminase

Vlees lijmen en aan elkaar plakken
Vlees kun je “aan elkaar plakken” met het enzym transglutaminase. Dat is prijzige “vleeslijm” die je op je vlees strooit: 1% werkt vaak goed. Je kunt het aanmaken met water, gebruik dan 1 deel enzym op 4 delen water. Daarna kun je het aan elkaar plakken. Bij vlees kan het gebruikt worden om van bijvoorbeeld 2 varkenshazen of kipfilets 1 grote rouleau te maken. Of om van je ossenhaaspuntjes weer tournedos te maken, zoals in de vleesindustrie gebeurt. De industrie gebruikt het vaak, vooral in worstproducten, goedkopere hamsoorten, schnitzels.

Maar omdat enzymen niet op de ingrediëntendeclaratie hoeven hebben ze hier vrij spel. Het is dus voor gevorderden maar je kunt er leuke dingen mee doen. Werk zeer geconcentreerd en precies: zorg ervoor dat het niet in je ogen of keel komt (en vooral niet mee tongzoenen)! Je kunt het online kopen of bij de groothandel of Oldenhof onder merknamen als Activa of Unique Enzyme.

Verdeel het enzym met een fijn zeefje over alle stukken van het vlees dat je wilt lijmen. Leg het andere deel erop en pak goed in, het liefst onder druk. Vaak gebeurt dat met een dubbele laag plakfolie, maar een terrinevorm of onder een gewicht kan ook. Wanneer je het eerst koud laat werken heeft het wel 4 tot 6 uur nodig om te binden. Op 55 °C werkt het binnen 5 minuten.

Je plakt dus, laat het rijpen en dan snijd je het vlees koud alvorens het bijvoorbeeld te bakken. Warmer kun je het direct verwerken wanneer je dat bijvoorbeeld sousvide doet. Je plakt het vlees, rolt het strak in, trekt het vacuüm en gaart het sousvide. Daarna kun je het portioneren waarbij je die porties afzonderlijk kleurt of je kleurt het hele stuk in één keer waarna je het portioneert. Verwarm de kern niet hoger dan 70 °C, dan neemt de werking af.

Leesvoer over vlees
Wat is vlees & waarom eten we vlees?
Vlees kopen & kwaliteit
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees
Slowcooking: stoven, smoren & konfijten

Hoe maak je suddervlees of draadjesvlees?
Gerechten met rauw vlees
De 6 meest gestelde vragen over biefstuk bakken

Vlees bakken
Vlees barbecueën
Grote stukken vlees bakken
Sousvide koken

Meer leren over vlees?
3 dagen cursus over vlees bakken en braden voor koks te Utrecht
2 dagen vleescursus te Utrecht door topslager Erik Waagmeester
De 10 meest gestelde vragen over sousvide koken

Nu gratis: TeesT magazine!

92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.

VLEES CURSUS AGENDA

12
SEP
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
12 september 2025
Diner editie 15:00
Uitverkocht!
13
SEP
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
13 september 2025
Lunch editie 10:00
Uitverkocht!
13
SEP
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
13 september 2025
Diner editie 15:00
Uitverkocht!
26
SEP
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
26 september 2025
Uitverkocht!
27
SEP
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
27 september 2025
Uitverkocht!
01
OKT
Cursus “Vlees Kennis” met top-slager Erik Waagmeester
1 & 2 oktober 2025 te Utrecht
11
OKT
Kookworkshop “VuurMeesters”
11 oktober 2025 – ochtend
11
OKT
Kookworkshop “VuurMeesters”
11 oktober 2025 – middag
Gaat door, laatste plekken!
09
DEC
Kookcursus “Beter Vlees Bereiden”
9, 10, 11 december 2025
Gaat door, laatste plekken!
19
DEC
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
19 december 2025
Gaat door, laatste plekken!
20
DEC
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
20 december 2025
Uitverkocht!
6
MAA
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
6 maart 2026
17
MRT
Culinaire citytrip naar Rome
17 t/m 20 maart 2026
27
MAA
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
27 maart 2026
28
MAA
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
28 maart 2026
10
APR
Kookworkshop “VuurMeesters”
10 april 2026 – middag
11
APR
Kookworkshop “VuurMeesters”
11 april 2026 – ochtend
10
APR
Kookworkshop “VuurMeesters”
11 april 2026 – middag
17
APR
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
17 april 2026
8
MEI
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
8 mei 2026
Diner editie 15:00 – 19:00
9
MEI
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
9 mei 2026
Lunch editie 10:00 – 14:00
9
MEI
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
9 mei 2026
Diner editie 15:00 – 19:00
29
MEI
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
29 mei 2026
13
JUN
Kookworkshop “VuurMeesters”
13 juni 2026 – ochtend
13
JUN
Kookworkshop “VuurMeesters”
13 juni 2026 – middag
14
JUN
Kookworkshop “VuurMeesters”
14 juni 2026 – ochtend
19
JUN
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
19 juni 2026
Diner editie 15:00 – 19:00
20
JUN
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
20 juni 2026
Lunch editie 10:00 – 14:00
20
JUN
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
20 juni 2026
Diner editie 15:00 – 19:00
22
JUN
Ultimate Cooking Experience: “Caveman Kitchen”
22 t/m 25 juni 2026
4
JUL
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
4 juli 2026
Lunch editie 10:00 – 14:00
4
JUL
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
4 juli 2026
Diner editie 15:00 – 19:00
17
AUG
Ultimate Cooking Experience: “Caveman Kitchen”
17 t/m 20 augustus 2026
11
SEP
Kookworkshop “VuurMeesters”
11 september 2026 – middag
12
SEP
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
12 september 2026
Lunch editie 10:00 – 14:00
12
SEP
Kookworkshop “VuurMeesters”
12 september 2026 – ochtend
12
SEP
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
12 september 2026
Diner editie 15:00 – 19:00
12
SEP
Kookworkshop “VuurMeesters”
12 september 2026 – middag
26
SEP
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
26 september 2026
Lunch editie 10:00 – 14:00
26
SEP
VIP workshop “Perfecte Biefstuk”
26 september 2026
Diner editie 15:00 – 19:00
30
SEP
Kookworkshop “VuurMeesters”
30 september 2026 – ochtend
30
SEP
Kookworkshop “VuurMeesters”
30 september 2026 – middag
2
OKT
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
2 oktober 2026
3
OKT
Kookworkshop “VuurMeesters”
3 oktober 2026 – ochtend
3
OKT
Kookworkshop “VuurMeesters”
3 oktober 2026 – middag
4
OKT
Kookworkshop “VuurMeesters”
4 oktober 2026 – ochtend
30
OKT
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
30 oktober 2026
08
DEC
Kookcursus “Beter Vlees Bereiden”
8, 9, 10 december 2026
11
DEC
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
11 december 2026
14
DEC
Kookcursus “SausMeesters” te Woerden
14 december 2026

CULINAIRE TOP DOCENTEN

Onze culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme van wie je echt beter gaat leren koken. We zijn trots op ons culinaire team want ons team is de basis van ons succes. Samen hebben we duizenden (hobby)koks beter leren koken. Uiteraard delen we zoveel mogelijk recepten, kooktechnieken & video met jou!
TOP DOCENTEN
Winkelwagen
Scroll naar boven