Wijn in het restaurant

Wijn in restaurants

Wijnkaarten zijn vaak ingedeeld naar wijngebied, wat weinig helderheid verschaft over de smaak. Ook is er vaak weinig informatie, al wordt dit beter. De horeca komt er achter dat informatie verkoopt en dat mensen steeds meer willen weten over de herkomst van wijn en eten. Ook doen restaurants vaker suggesties in zowel de wijnkaart als het menu, dat is een goede zaak. En als je het niet weet, vraag dan gewoon om advies aan de sommelier of bediening.

Gelukkig schenken steeds meer restaurants wijnen per glas. Vaak is dit toegankelijke, betaalbare wijn. Niet heel spannend dus, maar wel handig als je geen fles wilt bestellen. Daarnaast is er de nog steeds groeiende trend van wijnarrangementen: bij elk gerecht een andere wijn. Soms zijn dit gewoon de open wijnen die bij de juiste gerechten geschonken worden. Goede restaurants echter, schenken in hun wijnarrangement juist spannende wijnen die je anders nooit zou bestellen.

De techniek helpt de sommelier bij het bewaren van geopende wijn. Het Enomatic systeem houdt wijnen koel en beschermt tegen oxidatie. Wat je ook steeds meer ziet is de Coravin: de prijzige doch geniale truc met de lange naald.

De prijs van restaurantwijn wordt vaak bepaald door de inkoopprijs: + 80%, anderhalf  of vier keer over de kop, etc. Hierdoor worden prijzige wijnen wel erg prijzig. Eerlijker zou zijn: inkoopprijs + een vast bedrag. Ook dit is een trend die door steeds meer restaurants wordt gevolgd: een vaste opslag op een fles, bijvoorbeeld 15 euro op huiswijnen en 20 euro op de kaartwijnen. Hierdoor kun je als wijnliefhebber een betaalbare topwijn drinken in een restaurant. Waardoor je weer een betere restaurant-ervaring hebt.

Het flessenritueel
• Je mag de fles zien. Is het de goede?
• De fles gaat open. De kurk wordt vaak bekeken en besnuffeld.
• Je krijgt een bodempje wijn om te ruiken. Wals even en ruik eraan. Proef eventueel.
• Nu kun je de fles nog terugsturen. Doe dit alleen als de wijn bedorven is.

Wijntips voor in het restaurant
• De wijnkoeler: hierin wordt de wijn gekoeld met ijs en water. Let op dat deze niet te koud wordt. De koeler is ook voor rode wijnen die te warm zijn.
• Als u een mooie fles rode wijn heeft besteld, mag u best grotere glazen vragen.
• Als er iets niet klopt (temperatuur, wijn/spijscombinaties, informatie), geef het dan aan. Het restaurant en de gasten na u hebben daar baat bij. Als iets niet bevalt in het restaurant, meldt dat dan in het restaurant. Niet ’s avonds anoniem op het internet.
• Als de wijn bedorven is, zeg het dan. Als de wijn correct is maar u vindt hem niet lekker, wordt het moeilijker. Het restaurant levert immers de correcte, bestelde wijn.
• In sommige restaurants mag u uw eigen fles meenemen, er wordt dan “kurkengeld” gerekend (de misgelopen winst). Doe dit alleen met oude of bijzondere wijnen, en check het even van tevoren.
• Drink het liefst plaatselijke wijnen in andere landen, deze zullen verser, beter en betaalbaarder zijn. Drink dus geen Chianti in de Bordeaux, of Rioja in Duitsland.

Meer weten over wijn?

Wijncursus SDEN 1
Wijncursus SDEN 2
Wijncursus SDEN 3
Wijn & spijs combineren
De Foute Wijncursus
Oude & Luxe wijn
Italiaanse wijn

Cursusdata

CULINAIRE TOP DOCENTEN

Onze culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme van wie je echt beter gaat leren koken. We zijn trots op ons culinaire team want ons team is de basis van ons succes. Samen hebben we duizenden (hobby)koks beter leren koken. Uiteraard delen we zoveel mogelijk recepten, kooktechnieken & video met jou!
TOP DOCENTEN
Winkelwagen
Scroll naar boven