Hoe lang kun je wijn bewaren?
(open en dicht)

Wijn drink je niet altijd direct op. Je krijgt wel eens wat flessen voor je verjaardag of de fles gaat een keer niet leeg. Hoe bewaar je al die wijn zodat deze lekker blijft?

Inhoud

Hoe lang kan ik geopende witte wijn bewaren?

De houdbaarheid van geopende witte wijn varieert, afhankelijk van verschillende factoren zoals de wijnsoort, de kwaliteit van de wijn en de manier waarop deze wordt bewaard. Over het algemeen wordt aanbevolen om geopende witte wijn binnen 2-3 dagen te consumeren. Na deze periode kan de smaak en kwaliteit van de wijn achteruitgaan.

Er zijn echter enkele maatregelen die je kunt nemen om de levensduur van geopende witte wijn te verlengen:

Koel bewaren: Plaats de geopende fles in de koelkast. Lagere temperaturen helpen de oxidatie van de wijn te vertragen en de smaak te behouden.

Vacuüm bewaren: Gebruik een vacuümpomp om de lucht uit de fles te verwijderen en de wijn langer vers te houden. Hierdoor wordt het oxidatieproces vertraagd.

Gebruik een wijnpreserver: Er zijn diverse wijnpreserver-systemen beschikbaar die een beschermende laag stikstof of argon over de wijn spuiten om oxidatie te voorkomen.

Hersealen met een stop: Als je geen wijnpreserver hebt, kun je de fles opnieuw afsluiten met een goed passende wijnstop om blootstelling aan lucht te verminderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat zelfs met deze maatregelen de kwaliteit van de wijn na verloop van tijd nog steeds kan afnemen. Als de wijn een doordringende geur heeft ontwikkeld, azijnachtig smaakt of visueel veranderd is, is het waarschijnlijk het beste om deze weg te gooien, aangezien dit duidt op bederf.

Met humor deelt Robert zijn enorme wijnkennis. Na 3 wijncursussen bij TeesT kan ik nu veel beter wijn proeven en uitzoeken bij het eten, dankjewel!

Hoe lang kan ik ongeopende witte wijn bewaren?

Ongeopende witte wijn kan over het algemeen lang bewaard worden, maar de exacte houdbaarheid hangt af van verschillende factoren, zoals het type witte wijn, de productiekwaliteit en de bewaaromstandigheden. Over het algemeen geldt dat witte wijnen die bedoeld zijn om jong gedronken te worden, zoals de meeste lichte en fruitige witte wijnen, het beste binnen 1-2 jaar na aankoop geconsumeerd kunnen worden.

Als het gaat om kwaliteits witte wijnen, zoals chardonnay of riesling, kunnen deze soms nog langer bewaard worden. Sommige van deze wijnen kunnen zich in de loop van de tijd ontwikkelen en complexere smaken en aroma’s ontwikkelen. Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste witte wijnen niet bedoeld zijn om lang bewaard te worden, dus het is verstandig om de aanbevelingen van de wijnproducent of een ervaren wijnkenner te raadplegen.

Om de houdbaarheid van witte wijn te verlengen, is het belangrijk om de flessen op een koele, donkere plaats te bewaren, weg van direct zonlicht en warmtebronnen. Hitte en licht kunnen de kwaliteit van de wijn negatief beïnvloeden. Daarnaast is het goed om de flessen horizontaal te bewaren, zodat de kurk vochtig blijft en de wijn niet oxideert.

Het is echter belangrijk op te merken dat witte wijn na verloop van tijd kan oxideren en zijn frisheid en fruitigheid kan verliezen. Daarom is het over het algemeen het beste om witte wijn binnen een redelijke termijn te consumeren om optimaal van de smaak te genieten. Liever een jaar te vroeg dan een dag te laat!

Hoe lang kan ik geopende rode wijn bewaren?

Geopende rode wijn kan over het algemeen enkele dagen tot maximaal een week bewaard worden, afhankelijk van verschillende factoren. Het behoud van de smaak en kwaliteit van rode wijn hangt af van de interactie van zuurstof met de wijn.

Hier zijn enkele richtlijnen voor het bewaren van geopende rode wijn:

Sluit de fles goed af: Zorg ervoor dat de wijnfles goed is afgesloten met de oorspronkelijke kurk of een wijnstop. Dit helpt om de blootstelling aan zuurstof te verminderen.

Koel de wijn: Bewaar de geopende fles rode wijn in de koelkast. De lagere temperatuur vertraagt het oxidatieproces, waardoor de wijn langer goed blijft.

Drink de wijn binnen 2 dagen: Hoewel sommige rode wijnen enkele dagen goed blijven na opening, is het over het algemeen het beste om de wijn binnen 1-2 dagen te consumeren voor optimale smaak.

Houd er rekening mee dat deze richtlijnen variëren afhankelijk van de individuele wijn en de omstandigheden van bewaring. Sommige wijnen kunnen na opening langer goed blijven, terwijl andere sneller hun smaak verliezen. Het is ook belangrijk op te merken dat de kwaliteit van de wijn na verloop van tijd kan verminderen, zelfs als deze nog drinkbaar is. Al is het natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Als de wijn merkbaar veranderd is van smaak, geur of uiterlijk, of als er ongewone geuren of schimmels verschijnen, is het waarschijnlijk het beste om de wijn niet meer te consumeren en weg te gooien. Het is beter om voorzichtig te zijn en de wijn op tijd te drinken om te voorkomen dat deze bederft.

Hoe lang kan ik ongeopende rode wijn bewaren?

De houdbaarheid van ongeopende rode wijn kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type wijn, de kwaliteit, de productiemethode en de bewaaromstandigheden. Over het algemeen kan rode wijn enkele jaren tot tientallen jaren worden bewaard, maar dit hangt af van het specifieke type wijn.

Lichte rode wijnen, zoals Beaujolais of jonge Merlot, zijn meestal het beste om binnen 1-2 jaar na het oogstjaar te consumeren. Deze wijnen hebben over het algemeen niet veel baat bij langdurige rijping.

Medium-bodied rode wijnen, zoals klassieke Cabernet Sauvignon of Rioja, kunnen meestal 4-6 jaar worden bewaard voordat ze hun optimale drinkvenster bereiken. Deze wijnen kunnen zich in de fles ontwikkelen en complexer worden na verloop van tijd.

Full-bodied rode wijnen, zoals Bordeaux, Barolo of Rioja hebben vaak potentieel voor langdurige rijping. Ze kunnen jarenlang bewaard worden, soms zelfs enkele decennia. Deze wijnen kunnen zich ontwikkelen en verbeteren in de fles, waardoor ze meer complexiteit en diepte krijgen.

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle rode wijnen bedoeld zijn om te rijpen. Veel wijnen worden gemaakt om jong te worden gedronken en kunnen na verloop van tijd hun smaak verliezen. Om de houdbaarheid van een specifieke wijn te bepalen, is het raadzaam om het etiket te raadplegen of advies in te winnen bij een wijnexpert of verkoper.

Door deze gezellige wijncursus bij TeesT geniet ik meer van wijn. Ik heb veel nieuwe wijnen leren kennen en weet nu nog beter wat ik zelf lekker vind!

MEEDOEN = MEER GENIETEN VAN MOOIE WIJN

Wijncursus agenda

04
MRT
4 daagse kaascursus met Betty Koster
Voorjaar 2024, start 4 maart
Uitverkocht!
22
APR
Wijncursus SDEN 2 “Ik weet méér van Wijn”
22 april, 6, 13 & 27 mei 2024
Gaat door, laatste plekken!
15
MEI
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
Woensdag 15 mei 2024 om 19:00
Uitverkocht!
18
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
18 september 2024
Uitverkocht!
19
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 september 2024
07
OKT
4 daagse kaascursus met Betty Koster
7 oktober, 4, 18 nov & 25 november 2024
07
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn”
7 & 21 oktober 2024
17
OKT
Wijncursus SDEN 2 “Ik weet méér van Wijn”
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
25
OKT
Wijncursus “Fantastische Italiaanse Wijn”
25 oktober, 8 & 22 november 2024
30
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn”
30 oktober & 13 november 2024
19
NOV
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 november 2024
10
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
10 december 2024
11
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
11 december 2024
00
MND
Culinaire citytrip naar Rome
Najaar 2024
Exclusief kennispakket “Wijn Proeven” (tijdelijk gratis!)
Winkelwagen
Scroll naar boven