Zelf miso maken

Zelf fermenteren: recept miso maken

Wil je zelf thuis goede Japanse miso maken?
Dat is niet eenvoudig maar wel tof, wij gaan je helpen met dit top-recept voor miso!

Ingrediënten voor huisgemaakte miso
2/3 bonen naar keus en 1/3 kojirijst
Een theelepel ongepasteuriseerde miso (check de biologische winkel)
Zout (12% van gewicht van water + bonen)
Water

Meng de kojirijst met de sojabonen en stamp goed fijn.
Meng al stampende wat iets water tot het een dikkige saus is.
Voeg een frietseltje ongepasteuriseerde miso toe.
Weeg en meet het zout af, meng er doorheen.
Laat (liefst onder druk) minstens 6 tot 18 maanden rijpen op een warme plek.
Het kan ook 10 dagen bij 45-60 graden.
Meng regelmatig goed door.

Meer fermentatie-recepten met video
Roomboter
Yoghurt
Tempeh

• Wil je zelf voeding fermenteren als een baas?
• Wil je een constante en hoge kwaliteit?
• Wil je te gekke gerechten serveren aan je gasten?
• Wil je de wetenschap achter fermenteren leren kennen?
• Wil je zelf originele ingrediënten fermenteren?
• Wil je je eigen creativiteit gebruiken voor nieuwe recepten?
• Volg dan de tweedaagse cursus fermenteren vlakbij Amsterdam!

 

Cursusdata

Als je alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt is zelf fermenteren niet gevaarlijk. Hygiëne is belangrijk, net als het zorgvuldig bewaken van tijd, temperatuur en bijvoorbeeld zoutgehaltes.

Onder voorbehoud, gaan we zelf maken of demo’s zien van

Groenten fermenteren zoals zuurkool, cortido, wortels, augurken en kimchi.
• Melk fermenteren tot yoghurt (villi, matsoni) of rauwmelkse karnemelk en roomboter.
• Zelf zuurdesem maken voor zuurdesembrood.
• Bonen fermenteren tot Japanse miso, Indonesische tempeh en Japanse natto.
• Azijn, balsamico en agrodolce maken.
• Soms trekken we ter lering ende vermaeck een blik surströmming open.
• Zelf gezonde frisdrank fermenteren zoals komboecha en kefir.
• Vlees fermenteren tot gedroogde worst (die je ook zelf gaat maken).
• Franse baquette bakken met zuurdesem
• Kaas maken
• Bier brouwen
• Fermenteren met Koji Kin.

Teveel om op te noemen. Naast zuurkool, kaas, (zuurdesem)brood, bier en wijn zijn ook bijvoorbeeld chocolade, koffie gefermenteerd. En sojasaus. En vissaus. Dus…

CULINAIRE TOP DOCENTEN

Onze culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme van wie je echt beter gaat leren koken. We zijn trots op ons culinaire team want ons team is de basis van ons succes. Samen hebben we duizenden (hobby)koks beter leren koken. Uiteraard delen we zoveel mogelijk recepten, kooktechnieken & video met jou!
TOP DOCENTEN
Scroll naar top