Zelf tempeh maken

Recept en video: tempeh maken

Wil jij zelf tempeh gaan maken?
Dat is heel eenvoudig, wij gaan je helpen met dit recept voor tempeh!

Ingrediënten voor tempeh
Bonen naar keuze
Een scheutje azijn
Een flintertje tempeh-schimmel (Rhizopus oligosporus)

Benodigdheden
Een ziploc-zakje
Een warme plek waar het 25-35 °C is (oven, dekbed met elektrische deken, warmtekast)
Thermometer
Vork of speld

Laat de bonen een paar uur weken
Kook de bonen tot ze tegen het gaar aanzitten (dus net niet gaar)
Giet af en verzuur de bonen door ze te mengen met de azijn.
Droog de bonen tot ze droog voelen aan de buitenkant.
Ent de bonen met de tempeh schimmel.
Meng de schimmel zeer goed door de bonen.
Pak de bonen strak in een plastic zakje en prik daar met een vork elke paar centimeter gaten
in.
Laat beschimmelen op de warme plek.
Reken op 3 à 4 dagen bij 25 °C en 24 uur bij 35 °C.
De tempeh blijft in de koelkast nog een paar dagen goed.

Meer fermentatie-recepten met video
Roomboter
Yoghurt
Miso

• Wil je zelf voeding fermenteren als een baas?
• Wil je een constante en hoge kwaliteit?
• Wil je te gekke gerechten serveren aan je gasten?
• Wil je de wetenschap achter fermenteren leren kennen?
• Wil je zelf originele ingrediënten fermenteren?
• Wil je je eigen creativiteit gebruiken voor nieuwe recepten?
• Volg dan de tweedaagse cursus fermenteren vlakbij Amsterdam!

Als je alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt is zelf fermenteren niet gevaarlijk. Hygiëne is belangrijk, net als het zorgvuldig bewaken van tijd, temperatuur en bijvoorbeeld zoutgehaltes.

Onder voorbehoud, gaan we zelf maken of demo’s zien van

Groenten fermenteren zoals zuurkool, cortido, wortels, augurken en kimchi.
• Melk fermenteren tot yoghurt (villi, matsoni) of rauwmelkse karnemelk en roomboter.
• Zelf zuurdesem maken voor zuurdesembrood.
• Bonen fermenteren tot Japanse miso, Indonesische tempeh en Japanse natto.
• Azijn, balsamico en agrodolce maken.
• Soms trekken we ter lering ende vermaeck een blik surströmming open.
• Zelf gezonde frisdrank fermenteren zoals komboecha en kefir.
• Vlees fermenteren tot gedroogde worst (die je ook zelf gaat maken).
• Franse baquette bakken met zuurdesem
• Kaas maken
• Bier brouwen
• Fermenteren met Koji Kin.

Teveel om op te noemen. Naast zuurkool, kaas, (zuurdesem)brood, bier en wijn zijn ook bijvoorbeeld chocolade, koffie gefermenteerd. En sojasaus. En vissaus. Dus…

CULINAIRE TOP DOCENTEN

Onze culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme van wie je echt beter gaat leren koken. We zijn trots op ons culinaire team want ons team is de basis van ons succes. Samen hebben we duizenden (hobby)koks beter leren koken. Uiteraard delen we zoveel mogelijk recepten, kooktechnieken & video met jou!
TOP DOCENTEN
Scroll naar top