Tips en informatie: gerechten met rauw vlees

Vleescollege en recepten: gerechten met rauw vlees

Het klinkt een beetje bijzonder: rauw vlees Toch zijn er best veel gerechten waarbij het vlees nog (semi)rauw is. Een rode biefstuk is bijvoorbeeld ook voor het grootste deel nog rauw, niet waar? Rookvlees en ossenworst zijn rauw en ook harde worst van varkensvlees is nooit verhit geweest. Ongewenste micro-organismes kun je namelijk bestrijden met hitte maar ook bijvoorbeeld met zuur, zout of rook.

Welk vlees kun je goed rauw eten? Eigenlijk denken we dan vooral aan mager rundvlees. Zeer vers varkensvlees kan ook maar dat vinden veel mensen geen prettig idee. Duitsers eten graag hackepeter of Thüringer mett van rauw varkensvlees. Maar voor ons dus liever hygiënisch verwerkt rundvlees, dat je zelf ook zo koud mogelijk houdt tijdens transport en opslag. Dus éérst brood en komkommers halen en pas op het eind de biefstuk voor je steak tartare.

Hygiënisch werken is een must: geborstelde handen, blinkende messen, geschrobte snijplanken, je kent het wel. Maar hoe klein ga je het snijden? In dikke plakken is een optie: Japanners noemen dat “tataki”: kneiterlekker! De buitenkant wordt wel even loeiheet geschroeid met een vlam of pan, maar het vlees moet van binnen helemaal rauw zijn, dus niet rosé ofzo. Geserveerd met sojasaus, gember, sesam en dat soort dingen is het een super vlees recept.

Tips over carpaccio en steak tartare maken

Dunne plakken vlees kunnen ook lekker zijn: dan praten we over carpaccio. Dat is voorgesneden uit de vriezer te koop maar zelf snijden is veel lekkerder, natuurlijk. Leg je vlees even 20 of 30 minuten in de vriezer en snijdt het dan schuin met een lang en vlijmscherp mes in zeer dunne plakken. Met wat plasticfolie erover kun je het nog voorzichtig iets platter maken met een steelpan. Garnituren: grof zout, één of meerdere pijnboompitjes, krokante sla of wat oude Goudse boerenkaas (vergeet de Parmezaan). Iets knapperigs toevoegen werkt dus goed, maar dat vraagt ook weer om wat smeuïgs: goede olijfolie of mayo zonder herrie.

Mocht je de gehaktmolen of keukenmachine hanteren gaan we naar filet américain. Ook hier maken we de boel op smaak met smeuïge en frisse toevoegingen. Vaak zie je ketchup en paprikapoeder ten tonele verschijnen voor wat meer blos op de wangen. Eet je zelfgemaakte filet américain wel altijd snel op: de kleur en smaak lopen namelijk snel terug. Filet américain is heerlijk op vers gebakken brood maar onze Belgische vrienden doen het nog beter: gewoon 150 gram op een bord met dikke frieten erbij.

Fijn gesneden wordt je biefstuk ineens steak tartare. Vaak is deze van ossenhaas en dus prijzig doch zacht. Andere biefstukken (diamanthaas, bavette) zijn ietsje steviger van structuur maar hebben wel meer vleessmaak. Je kunt de steak in de keuken mengen met smaakmakers: mayo, eigeel, mosterd, ketchup, worchestershire, peper, zout, uitjes, augurkjes, kappertjes en dat soort dingen. Of je serveert het vlees naturel en legt alle lekkere dingen ernaast op het bord. Dan kan iedereen de steak naar wens afmaken. Pas wel op met die eeuwige en obligate rauwe ui.

Maar is rauw vlees eten nu eigenlijk veilig? Ja en nee. Mensen met een verminderde weerstand of zwangere dames raden we het niet aan. Er zijn wel oplossingen zoals je vlees eerst invriezen of het sousvide te pasteuriseren alvorens het rauw te eten. In theorie werkt dat goed, maar toch zit je nog niet lekker te eten. Ook leidt invriezen tot kwaliteitsverlies, vooral bij gesneden producten. De oplossing is eenvoudig: eet je vlees gewoon tijdelijk niet rauw. Als je later weer beter in je vel zit of de baby geboren is, kun je al het goed verwerkte zachte rundvlees gewoon rauw eten. Geniet ervan.

Dit artikel verscheen eerder ook op Vlees.nl

Meer informatie en tips over vlees

CULINAIRE TOP DOCENTEN

Onze culinaire docenten zijn stuk voor stuk toppers op hun vakgebied. Vakidioten met bergen kennis en een aanstekelijk enthousiasme van wie je echt beter gaat leren koken. We zijn trots op ons culinaire team want ons team is de basis van ons succes. Samen hebben we duizenden (hobby)koks beter leren koken. Uiteraard delen we zoveel mogelijk recepten, kooktechnieken & video met jou!
TOP DOCENTEN
Winkelwagen
Scroll naar boven