Welke geuren kun je ruiken in wijn en hoe ontstaan ze?

Er zijn verschillende geuren die je kunt ruiken in wijn, en ze kunnen variëren afhankelijk van het type wijn en de gebruikte druivensoorten.

Inhoud

Geuren in wijn

Hier zijn enkele veelvoorkomende geuraroma’s in wijn:
1.    Fruitsmaken: Je kunt fruitige aroma’s waarnemen, zoals bessen, kersen, appels, peren, citrusvruchten of exotisch fruit, afhankelijk van de druivenvariëteit.

2.    Bloemige aroma’s: Sommige wijnen hebben bloemige geuren, zoals rozen, viooltjes, kamperfoelie of bloesem.

3.    Kruidige aroma’s: Wijnen kunnen kruidige geuren hebben, zoals peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat of vanille. Deze aroma’s kunnen afkomstig zijn van de gebruikte eikenhouten vaten of de druiven zelf.

Met humor deelt Robert zijn enorme wijnkennis. Na 3 wijncursussen bij TeesT kan ik nu veel beter wijn proeven en uitzoeken bij het eten, dankjewel!

4. Aardse aroma’s: Dit omvat geuren zoals champignons, truffels, bosgrond, herfstbladeren of natte stenen. Deze aroma’s zijn typisch voor bepaalde wijnen, zoals Pinot Noir.

5. Houtaroma’s: Als wijn wordt gerijpt in eikenhouten vaten, kan het aroma’s van vanille, cederhout, rook, karamel of geroosterde noten ontwikkelen.

6. Kruiden en specerijen: Soms kunnen wijnen geuren van kruiden en specerijen hebben, zoals tijm, rozemarijn, zwarte peper, kruidnagel of koriander.

Het is belangrijk op te merken dat de geurbeleving subjectief is en kan variëren van persoon tot persoon. Bovendien kunnen verschillende wijnen verschillende geurprofielen hebben, dus dit is geen uitputtende lijst, maar het geeft je wel een idee van de diverse geuren die je in wijn kunt tegenkomen.

Hoe komen geuren in wijn?

1. De invloed van druivensoorten: Elke druivensoort heeft zijn eigen kenmerkende aroma’s. Door de genetische eigenschappen van de druif en de groeiomstandigheden kunnen er verschillende geurprofielen ontstaan. Leer de belangrijkste druivensoorten kennen en begrijp hoe ze bijdragen aan de geurvariatie in wijn.

2. Fermentatie en gist: Tijdens het fermentatieproces zetten gisten de suikers in druivensap om in alcohol. Tegelijkertijd produceren ze aroma- en smaakstoffen, zoals fruitige esters en kruidige fenolen. Ontdek hoe deze biochemische reacties plaatsvinden en hoe ze de geurprofielen van wijn beïnvloeden.

3. Invloed van de wijngaard: Het terroir, oftewel de combinatie van bodem, klimaat en geografische ligging, speelt een cruciale rol bij het ontstaan van geuren in wijn. Leer hoe de omgevingsfactoren invloed hebben op de rijping van de druiven en de ontwikkeling van aroma’s. Ontdek de geurverschillen tussen wijnen uit verschillende regio’s.

4. Vinificatietechnieken: Wijnmakers gebruiken verschillende technieken om de geurprofielen van wijn te beïnvloeden. Van de keuze van de fermentatietemperatuur tot het gebruik van houten vaten, elke stap in het productieproces heeft invloed op de uiteindelijke geur van de wijn. Leer de belangrijkste vinificatietechnieken kennen en begrijp hoe ze de aromatische eigenschappen van wijn kunnen versterken.

5. Geurherkenning en training
: Het ontwikkelen van je geurzin is essentieel om geuren in wijn te kunnen herkennen en benoemen. Ontdek handige tips en oefeningen om je geurvermogen te trainen. Leer hoe je verschillende aroma’s kunt onderscheiden en vertrouwd kunt raken met de wijnlexicon.

Conclusie: Het begrijpen van hoe geuren in wijn ontstaan, is een waardevolle vaardigheid voor elke wijnliefhebber. In onze wijncursussen krijg je de kans om diep in de wereld van wijnaroma’s te duiken. Met kennis over druivensoorten, fermentatie, terroir, vinificatietechnieken en geurherkenning, zul je je wijnervaring naar een hoger niveau tillen. Schrijf je vandaag nog in en word een echte kenner van de geuren in wijn!
Door deze gezellige wijncursus bij TeesT geniet ik meer van wijn. Ik heb veel nieuwe wijnen leren kennen en weet nu nog beter wat ik zelf lekker vind!

MEEDOEN = MEER GENIETEN VAN MOOIE WIJN

Wijncursus agenda

18
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
18 september 2024
Uitverkocht!
19
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 september 2024
07
OKT
4 daagse kaascursus met Betty Koster
7 oktober, 4, 18 nov & 25 november 2024 (examen 13 januari 2025)
07
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn”
7 & 21 oktober 2024
17
OKT
Wijncursus SDEN 2 “Ik weet méér van Wijn”
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
25
OKT
Wijncursus “Fantastische Italiaanse Wijn”25 oktober, 8 & 22 november 2024
Gaat door, laatste plekken!
30
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn”
30 oktober & 13 november 2024
19
NOV
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 november 2024
10
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
10 december 2024
11
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
11 december 2024
05
MRT
Culinaire citytrip naar Rome
5 t/m 8 maart 2025
Exclusief kennispakket “Wijn Proeven” (tijdelijk gratis!)
Winkelwagen
Scroll naar boven