Kaas en wijn agenda

22
APR
Wijncursus SDEN 2 “Ik weet méér van Wijn”
22 april, 6, 13 & 27 mei 2024
Gaat door, laatste plekken!
18
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
18 september 2024
Uitverkocht!
19
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 september 2024
07
OKT
4 daagse kaascursus met Betty Koster
7 oktober, 4, 18 nov & 25 november 2024
07
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn” 7 & 21 oktober 2024
17
OKT
Wijncursus SDEN 2 “Ik weet méér van Wijn”
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
25
OKT
Wijncursus “Fantastische Italiaanse Wijn”
25 oktober, 8 & 22 november 2024
30
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn”
30 oktober & 13 november 2024
19
NOV
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 november 2024
10
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
10 december 2024
11
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
11 december 2024
00
MND
Culinaire citytrip naar Rome
Najaar 2024
Exclusief kennispakket “Wijn Proeven” (tijdelijk gratis!)

DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR

Nu gratis: TeesT magazine!

92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.

Kaas & wijn
Workshop & cursus
Wijn & spijs
Combineren

Kazen en kaascultuur per land

Ieder land heeft zijn gewoontes en de productie van kaas is daar een afspiegeling van. Frankrijk is het land van kaas voor het dessert bijvoorbeeld, Engeland juist na of àls dessert. Italië is het land van koken met kaas, dat betekent dat mozzarella en feta geen  dessertkazen zijn bijvoorbeeld.

Spanje is het land van kaas als tapas. Griekenland het land van koken met kaas (net als Italië) en Scandinavië komt wat meer bij Nederland in de buurt: vaak bij het ontbijt. In Oostbloklanden wordt kaas ook veel in de keuken gebruikt, koud en warm.

Inhoud

Frankrijk

Fransen zijn na de Grieken de grootste kaasconsumenten ter wereld, omdat ze vrijwel geen moment onbenut laten van kaas te genieten. Genieten, omdat ze het niet eten om te eten, maar om een mooie maaltijd af te ronden in stijl. Tevens wordt er in de keuken wordt er veel kaas gebruikt als een Salade Parisienne (waarbij de Crottin gegrild wordt) hetzij versmolten in een fondue of een aardappelschotel. Hiervan kennen we ongetwijfeld de Tartiflette als voorbeeld. Al zijn kaasspeciaalzaken schaars, op enkele grote steden na, de marktjes worden nog goed bezet door lokale boeren met hun mooiste producten.

Italië

Klimaatverschillen bepalen in dit land wel veel van de kaasconsumptie. In het wat koelere noorden (de regio waar de meeste Italiaanse kazen zo’n beetje vandaan komen) wordt kaas als dessert gegeten, of als gerechtje op zich. Natuurlijk veel in de keuken, getuige alle receptuur uit Italië. In het midden van Italië wordt vaak kaas gebruikt in salades, als de Salata Caprese met Mozzarella. In het zuiden wordt het veelal gebruikt in diverse pastaschotels. Hier worden door de droogte meer schapenkazen gemaakt dan koemelkkazen.

Door deze gezellige wijncursus bij TeesT geniet ik meer van wijn. Ik heb veel nieuwe wijnen leren kennen en weet nu nog beter wat ik zelf lekker vind!

Engeland

Culinair gezien heeft Engeland niet een al te beste reputatie. Fish and Chips in een krant geserveerd is nu eenmaal geen delicatesse. Kaas is ook een achtergebleven item al is misschien de meest geïmiteerde kaas ter wereld wel de Cheddar. Dit heeft natuurlijk alles te maken met  het reisverleden van de Engelsen.

Amerika, Australië en Nieuw Zeeland produceren en eten de meeste Cheddar, weliswaar de gepasteuriseerde versie, liefs ook gekleurd met anatto. De uitbraak van BSE (Boviene Spongiforme Encefalopathie, ook wel gekke koeien ziekte genoemd) heeft de hele kaaswereld ertoe gezet plantaardig stremsel te gaan gebruiken, uit angst ook de kaasbranche een nekslag toe te dienen.

Dan, door de voorkeur van kleur, produceren de Engelsen de meest wanstaltig gekleurde kazen als: Sage Derby, Red Windsor en Huntsman. Kaas met gezichtjes om kinderen aan het kaas eten te krijgen, gerijpt in vacuümzakken, bezorgen iedere echte liefhebber kippenvel. Maar gelukkig is er in Engeland een positieve ontwikkeling gaande. Boeren verenigen zich om de regelgeving te buigen en samen kennis te delen. Dit alles om de mooiste rauwmelkse kazen te produceren!

Zwitserland

Zwitserland is een echt kaasland. Emmentaler en Gruyère zijn bekend over de hele wereld, fondue en raclette zijn de meest beroemde kaasgerechten. In een land waar tradities nog belangrijk zijn, waar precisiewerk standaard is, staat kwaliteit heel hoog in het vaandel. Technieken als thermiseren werden in Zwitserland het eerst gebruikt bij kaasproductie.

Alpage is bijna een Zwitsers woord. Van bijna iedere harde kaas is er een “Alpage” versie. Kuilvoer is wettelijk verboden bij de productie van vrijwel alle kazen met een A.O.P. Dit alleen om de kaaskwaliteit niet ter discussie te stellen. Een grote ramp was dan ook de uitbraak van Listeria in Vacherin Mont d’Or in de tachtiger jaren.

TeesT logo
Het TEEST effect

Topdocenten
Effectiviteit
Exponentiële groei
Skills verbeteren
Toepasbaarheid

Spanje

In Spanje wordt er in de veeteelt meer gewerkt met geiten en schapen dan met koeien. Dit is inherent aan het klimaat en vooral aan de langere droge periodes. Zelfs dan, gebruik makend van de oerrassen uit de regio, wil het gebeuren dat in de heetste droogste periodes de dieren amper melk geven. De huidige hygiëne normen hebben er ook in Spanje voor gezorgd dat veel boeren de melk, die zij kopen van herders in hun omgeving, pasteuriseren. Door de geconcentreerde smaak van de melk en de technieken is dit soms moeilijk terug te proeven. Veel hardere soorten zijn nog rauwmelks.

De Spaanse cultuur van kaas eten is: als tapas. Kleine hapjes, ooit gemaakt om het glas wijn te bedekken tegen vliegjes, gegeten vanaf de middag tot laat in de avond. De gebruikte kazen zijn veelal licht verteerbaar. Heerlijk om Manchego in puntjes te snijden en een nacht te laten marineren in olijfolie met rozemarijn. Verfrissend om Cabrales te prakken met wat cider en dit op een stukje brood te smeren!

Portugal

Zoals in Spanje kaas als tapas gegeten wordt, zo geven restaurants in Portugal een klein lepelkaasje vooraf met brood. Dit in plaats van boter of olie, niet alleen omdat het lekker is, maar ook licht verteerbaar en bevorderend voor de spijsvertering. De grotere lepelkazen worden vrijwel leeg gelepeld bij een mooie wijn en daarna gaat er een pasta met spinazie en pijnboompitten in om in de oven tot een heerlijke maaltijd te versmelten.

Steven de Ruig
Steven de Ruig
@stevenderuig
Read More

Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.

Doen!
Wim Geerling
Wim Geerling
@wim.geerling.3
Read More

Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Marjolein Breukhoven
Marjolein Breukhoven
@marjoleinbreukhoven
Read More
Erg inspirerende en super veelzijdige cursus over vlees! Een welbespraakte Robert en Meneer Wateetons slepen je enthousiast door de theorie heen, met een leuke mix van vlees zelf verwerken. Wie verdieping wil: een must!
Marie Florence van Es
Marie Florence van Es
@marieflorencevanes
Read More

Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Carlo Kool
Carlo Kool
@carlokool
Read More

Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
Arnout Bijlard
Arnout Bijlard
@arnoutbijlard
Read More

De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.

Hulde Robert!
Frédérique de Boer
Frédérique de Boer
@frédériquedeboer
Read More

Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Esther Senden
Esther Senden
@esthersenden
Read More

Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Jeichien Plantema
Jeichien Plantema
@jeichienplantema
Read More

Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
Previous
Next

MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN

Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?

√  Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√  Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√  Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√  Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√  Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√  Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau

Links met meer info over kaas en wijn
Als chef en vinoloog weet Robert echt veel van wijn-spijs combineren. Ik kan nu veel beter wijn en kaas pairen voor m'n gasten, dankjewel!

MEEDOEN = ALTIJD PERFECTE COMBINATIES

Winkelwagen
Scroll naar boven