Kaas en wijn agenda

21
FEB
Wijncursus SDEN 2
21 feb, 7, 14 & 21 maart 2023
08
MRT
VIP Workshop kaas & wijn 8 maart 2023
19:00 – 22:00
Gaat door, laatste plekken!
09
MRT
Wijn & spijs cursus
9 & 23 maart, 6 & 20 april 2023
13
MRT
Wijncursus SDEN 1
13 & 20 maart 2023
Uitverkocht!
25
MRT
Thee workshop “Thee & Kaas”
25 maart 2023 om 13:30
28
MRT
Wijncursus SDEN 3
Voorjaar 2023, 8 avonden
05
APR
Wijncursus SDEN 1
5 & 19 april 2023
01
JUN
VIP Workshop kaas & wijn 1 juni 2023
19:00 – 22:00

DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR

Nu gratis: TeesT magazine!

92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.

Kaas & wijn
Workshop & cursus
Wijn & spijs
Combineren

Kaas serveren: het kaasplateau

Ben jij een echte kaas- en wijn liefhebber? En ben je gek op lekker tafelen met je familie en vrienden? Maar zou je de kaas en wijn combinaties beter op elkaar aan willen laten sluiten? Of wil je gewoon meer van kaas weten? Wij begrijpen het en we gaan je helpen!

Inhoud

Kaas serveren

Het serveren van kaas is minstens zo belangrijk als het kopen van kaas. Men kan kiezen voor kaas in de pure vorm, één kaas met één wijn als perfecte combi. Of men kiest voor de families , een oneven aantal , met daarbij één of meer wijnen ter begeleiding. Dan kan men ook nog kiezen voor een kaas-feestje, kaas met alle toebehoren als confitures en broodsoorten , gecombineerd met een frisse salade. Wat men ook kiest , er zijn do’s en don’ts.

Combineer niet klakkeloos kaas met zoet, maar let op de juiste samenstelling. Pas op met zoete garnituren en droge wijn, dat is vaak geen goede combinatie. Een eenvoudige wijngelei is makkelijk te maken (zie verderop) en kun je aanpassen aan de zoetheid van de wijn. Kijk ook naar het moment van consumptie: bij de borrel, als maaltijd, of na de maaltijd en pas daar de samenstelling op aan. (zwaar of licht).

Kijk naar tradities:
Stilton met walnoten en bleekselderij
Baskische schapenkaas met zwarte kersenconfiture
Herve met appel-perenstroop
Castelmagno met handpeer en zwarte peper
Cabrales met cider
Kortom, zoveel streken, zoveel gewoontes.

Door deze gezellige wijncursus geniet ik meer van wijn. Ik heb veel nieuwe wijnen leren kennen en weet nu nog beter wat ik zelf lekker vind!
wijn liefhebber cursist anne brouwer
Anne Brouwer
Verpleegkundige en wijnliefhebber

Bij de opmaak van een plateau

Kijk zoals uw gasten ernaar kijken, dat betekent in de horeca: ga op oog-hoogte zitten en kijk naar het plateau zoals de gast het ziet. Dus niet van bovenaf! Let op kleur, wanneer niet mogelijk met de kaas, zorg voor wat blad of fruit ter decoratie. (Niet giftig of bespoten)

Snijd de kaas zoals het hoort, of geef een voorbeeld. Er is wel degelijk een etiquette voor het snijden van kaas. Wanneer de eerste twee of drie personen alles uit het hart nemen is er voor de ander uitsluitend korst over! Bij het serveren van kaas dient men te weten wanneer de korst wel of niet meegegeten dient te worden. Ook op een kaaswagen ziet men maar al te vaak kontjes kaas liggen.  Dit ziet er niet welkom uit voor uw gasten! Onooglijke (maar niet bedorven) laatste stukjes zijn een welkom aardigheidje voor uw gasten, stimulerend om volgende keer weer kaas te kiezen. Bij twijfel: proef het zelf! Zonder smaakafwijkingen geen probleem, maar het moet ook representatief zijn op het plateau. Snijd het anders bij en in brokjes naast het nieuwere stuk.

TeesT logo
Het TEEST effect

Topdocenten
Effectiviteit
Exponentiële groei
Skills verbeteren
Toepasbaarheid

Het kaasplateau

Bij het samenstellen van een kaasplateau is belangrijk wat de bedoeling is. Is het voor een dessert, borrel of lunchgerecht? Als een onderdeel van de maaltijd gaan we uit van 75 tot 100 gram per persoon, als maaltijd van 150 à 200 gram per persoon.

Keus 1: men kiest een wijn of andere drank en past daar de kaas bij.
Dan gaat het om serieuze genieters en proevers die er de tijd voor willen nemen.

Keus 2 : men kiest uit iedere familie een kaas (liefst oneven aantal) en schenkt er een glas bij. Houdt er rekening mee dat dit glas nooit ultiem is bij alle kazen.

Keus 3 : men maakt er een feest van met verschillende families, garnituren en drie kleine glaasjes wijn met uiteenlopende smaken. Dit zal lang blijven hangen!

Gewaagd maar zeker niet ongewoon is één bijzondere kaas serveren met één bijpassende drank, zoals nu de Vacherin Mont d’Or met een glas Vin Jaune uit de regio.
In een groot menu zeker geen verkeerde geste.

Ook zeer gewaardeerd en anders is bij twee personen een klein plateau serveren wat gewoon op mag. Met 200 gram kun je met 3 of 5 soorten al een leuk plateau maken op een rieten mandschijf, zoals vroeger in Frankrijk de gewoonte altijd was.
 

Garnituren

-Houd het apart van de kaas zoals confitures en gelei.
-Houd het licht verteerbaar, zoals lichte crackers, wit brood of zuurdesembrood.
-Laat het kloppen en maak geen foute combinaties. Niet alle “jam” kan bij kaas!
-Geef eens een groene lichte kruidensalade bij kaas, dat verfrist de smaakpapillen.
-Denk aan kleur!

Steven de Ruig
Steven de Ruig
@stevenderuig
Read More

Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.

Doen!
Wim Geerling
Wim Geerling
@wim.geerling.3
Read More

Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Marjolein Breukhoven
Marjolein Breukhoven
@marjoleinbreukhoven
Read More
Erg inspirerende en super veelzijdige cursus over vlees! Een welbespraakte Robert en Meneer Wateetons slepen je enthousiast door de theorie heen, met een leuke mix van vlees zelf verwerken. Wie verdieping wil: een must!
Marie Florence van Es
Marie Florence van Es
@marieflorencevanes
Read More

Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Carlo Kool
Carlo Kool
@carlokool
Read More

Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
Arnout Bijlard
Arnout Bijlard
@arnoutbijlard
Read More

De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.

Hulde Robert!
Frédérique de Boer
Frédérique de Boer
@frédériquedeboer
Read More

Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Esther Senden
Esther Senden
@esthersenden
Read More

Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Jeichien Plantema
Jeichien Plantema
@jeichienplantema
Read More

Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
Previous
Next

MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN

Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?

√  Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√  Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√  Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√  Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√  Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√  Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau

Links met meer info over kaas en wijn
Als chef en vinoloog weet Robert echt veel van wijn-spijs combineren. Ik kan nu veel beter wijn en kaas pairen voor m'n gasten, dankjewel!
Sara Bos wijn kaas testimonial
Sara Bos
Sommelier en kaasliefhebber

MEEDOEN = ALTIJD PERFECTE COMBINATIES

Winkelwagen
Scroll naar top