Kaas en wijn agenda
19 september 2024
Gaat door, laatste plekken!
7 okt, 4, 18 nov & 25 nov (examen 13 jan ’25)
Gaat door, laatste plekken!
7 & 21 oktober 2024
Gaat door, laatste plekken!
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
Gaat door, laatste plekken!
Gaat door, laatste plekken!
30 oktober & 13 november 2024
Gaat door, laatste plekken!
DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR
92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.
Kaas serveren: het kaasplateau
Ben jij een echte kaas- en wijn liefhebber? En ben je gek op lekker tafelen met je familie en vrienden? Maar zou je de kaas en wijn combinaties beter op elkaar aan willen laten sluiten? Of wil je gewoon meer van kaas weten? Wij begrijpen het en we gaan je helpen!
Inhoud
Kaas serveren
Het serveren van kaas is minstens zo belangrijk als het kopen van kaas. Men kan kiezen voor kaas in de pure vorm, één kaas met één wijn als perfecte combi. Of men kiest voor de families , een oneven aantal , met daarbij één of meer wijnen ter begeleiding. Dan kan men ook nog kiezen voor een kaas-feestje, kaas met alle toebehoren als confitures en broodsoorten , gecombineerd met een frisse salade. Wat men ook kiest , er zijn do’s en don’ts.
Combineer niet klakkeloos kaas met zoet, maar let op de juiste samenstelling. Pas op met zoete garnituren en droge wijn, dat is vaak geen goede combinatie. Een eenvoudige wijngelei is makkelijk te maken (zie verderop) en kun je aanpassen aan de zoetheid van de wijn. Kijk ook naar het moment van consumptie: bij de borrel, als maaltijd, of na de maaltijd en pas daar de samenstelling op aan. (zwaar of licht).
Kijk naar tradities:
Stilton met walnoten en bleekselderij
Baskische schapenkaas met zwarte kersenconfiture
Herve met appel-perenstroop
Castelmagno met handpeer en zwarte peper
Cabrales met cider
Kortom, zoveel streken, zoveel gewoontes.
Bij de opmaak van een plateau
Kijk zoals uw gasten ernaar kijken, dat betekent in de horeca: ga op oog-hoogte zitten en kijk naar het plateau zoals de gast het ziet. Dus niet van bovenaf! Let op kleur, wanneer niet mogelijk met de kaas, zorg voor wat blad of fruit ter decoratie. (Niet giftig of bespoten)
Snijd de kaas zoals het hoort, of geef een voorbeeld. Er is wel degelijk een etiquette voor het snijden van kaas. Wanneer de eerste twee of drie personen alles uit het hart nemen is er voor de ander uitsluitend korst over! Bij het serveren van kaas dient men te weten wanneer de korst wel of niet meegegeten dient te worden. Ook op een kaaswagen ziet men maar al te vaak kontjes kaas liggen. Dit ziet er niet welkom uit voor uw gasten! Onooglijke (maar niet bedorven) laatste stukjes zijn een welkom aardigheidje voor uw gasten, stimulerend om volgende keer weer kaas te kiezen. Bij twijfel: proef het zelf! Zonder smaakafwijkingen geen probleem, maar het moet ook representatief zijn op het plateau. Snijd het anders bij en in brokjes naast het nieuwere stuk.
Topdocenten
Effectiviteit
Exponentiële groei
Skills verbeteren
Toepasbaarheid
Het kaasplateau
Bij het samenstellen van een kaasplateau is belangrijk wat de bedoeling is. Is het voor een dessert, borrel of lunchgerecht? Als een onderdeel van de maaltijd gaan we uit van 75 tot 100 gram per persoon, als maaltijd van 150 à 200 gram per persoon.
Keus 1: men kiest een wijn of andere drank en past daar de kaas bij.
Dan gaat het om serieuze genieters en proevers die er de tijd voor willen nemen.
Keus 2 : men kiest uit iedere familie een kaas (liefst oneven aantal) en schenkt er een glas bij. Houdt er rekening mee dat dit glas nooit ultiem is bij alle kazen.
Keus 3 : men maakt er een feest van met verschillende families, garnituren en drie kleine glaasjes wijn met uiteenlopende smaken. Dit zal lang blijven hangen!
Gewaagd maar zeker niet ongewoon is één bijzondere kaas serveren met één bijpassende drank, zoals nu de Vacherin Mont d’Or met een glas Vin Jaune uit de regio.
In een groot menu zeker geen verkeerde geste.
Ook zeer gewaardeerd en anders is bij twee personen een klein plateau serveren wat gewoon op mag. Met 200 gram kun je met 3 of 5 soorten al een leuk plateau maken op een rieten mandschijf, zoals vroeger in Frankrijk de gewoonte altijd was.
Garnituren
-Houd het apart van de kaas zoals confitures en gelei.
-Houd het licht verteerbaar, zoals lichte crackers, wit brood of zuurdesembrood.
-Laat het kloppen en maak geen foute combinaties. Niet alle “jam” kan bij kaas!
-Geef eens een groene lichte kruidensalade bij kaas, dat verfrist de smaakpapillen.
-Denk aan kleur!
Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.
Doen!
Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.
Hulde Robert!
Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN
Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?
√ Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√ Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√ Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√ Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√ Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√ Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau
Links met meer info over kaas en wijn
Hoe kun je wijn en kaas combineren?
Wijn en spijs tips: kaas combineren met wijn
Workshop kaas & wijn combineren met chef-kok
17 tips voor een geslaagd kaasplateau
Kaasproductie: geschiedenis en de plaats
4 dagen kaas en wijn cursus met Betty Koster
Het kaas & wijn proefformulier
Hoe werkt kaas serveren en het kaasplateau?
Hoe kun je beter kaas kopen, snijden & bewaren
4 avonden wijn en spijs cursus met vinoloog
Kaasproductie: het vee en het voer
Bacteriën en schimmels bij kaas
In de kaasmakerij: kaas maken
Column: “Restaurant Fromage”
Het kaas woordenboek
Kaas: korst en rijping
Kazen per land
MEEDOEN = ALTIJD PERFECTE COMBINATIES