Kaas en wijn agenda
19 september 2024
Gaat door, laatste plekken!
7 okt, 4, 18 nov & 25 nov (examen 13 jan ’25)
Gaat door, laatste plekken!
7 & 21 oktober 2024
Gaat door, laatste plekken!
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
Gaat door, laatste plekken!
Gaat door, laatste plekken!
30 oktober & 13 november 2024
Gaat door, laatste plekken!
DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR
92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.
Wijn en kaas combineren
Ben jij een echte kaas- en wijn liefhebber? En ben je gek op lekker tafelen met je familie en vrienden? Maar zou je de kaas en wijn combinaties beter op elkaar aan willen laten sluiten? Of wil je gewoon meer van kaas weten? Wij begrijpen het en we gaan je helpen!
Inhoud
De combinatie van kaas en wijn
Wijn en kaas: een mooie combinatie. Twee zéér ambachtelijke produkten, van oorsprong in ieder geval. De één wordt gemaakt van vergiste druiven, de ander van gefermenteerde melk, al dan niet beschimmeld.
Waarom passen wijn en kaas goed bij elkaar? Trouwens, passen ze überhaupt wel goed bij elkaar? Laten we beginnen met de overeenkomsten: beide zijn (van origine) ambachtelijk bereid, gefermenteerd, en kunnen rijpen, al is dit niet altijd nodig (zeker niet in het geval van wijn!).
Hoe groter de produktie wordt, des te gestandaardiseerder word het produkt in de meeste gevallen, daar kom je niet onderuit. J.P. Chenet (dit was de best verkochte Franse wijn ter wereld!) levert een vrij standaard produkt, terwijl een kleine Bourgogne-boer zijn wijngaard van 0,5 hectare nog verdeeld in verschillende cuvées! Dit wil niet zeggen dat standaard-produkten slechter van kwaliteit zijn, het is enkel een heel andere produkt-groep, bedoeld voor een ander publiek.
Maar nu de combinatie…
“Kaas past goed bij wijn” is een vaak gehoorde uitspraak. Bij deze uitspraak ga je er echter vanuit dat alle kaas praktisch hetzelfde is, en alle wijn hetzelfde smaakt. Maar een geitenkaasje is heel anders dan een blauwader, en een Duitse Riesling smaakt niet hetzelfde als een Port. Dit klinkt natuurlijk vrij logisch, maar nog steeds worden er kaasplankjes geserveerd (ook in restaurants!) met 8 totaal verschillende kazen en één (vaak rode) wijn. Deze wijn doet het dan goed bij 2 kazen, is in balans met 2 andere, maar is zonde bij de 4 andere!
Wat dan een beter idee is, is een mooie wijn uit te kiezen en te vragen om een kaasplankje dat aansluit op de wijn. Of laat uw favoriete kaas verwerken in een nagerecht. Of nog beter: zoek 6 of 9 kazen uit, en laat de specialist er 3 wijnen bij zoeken. Een andere optie is: 2 kazen met de hoofdgerechtwijn, 2 kazen met een “kaaswijn” en 2 kazen met de dessertwijn van erna.
Smaak is nog steeds een ongrijpbaar en vaag begrip voor velen. En helaas nog steeds onderwerp van discussie, terwijl het spreekwoord ons aanraadt dit vooral niet te doen. Vooral de splitsing tussen de menselijke kant en de product kant zorgt nog wel eens voor verwarring. Peter Klosse (afgestudeerd op dit onderwerp) brengt wat meer duidelijkheid.
Mensen proeven producten als ze eten. Sommige producten hebben hun persoonlijke voorkeur, sommige minder. De manier waarop een product geproefd wordt, wordt beïnvloed door vele factoren zoals opvoeding, prijs, stemming, leeftijd, en het tijdstip van de dag. Kortom: een product kan anders smaken, terwijl de smaak hetzelfde blijft.
De smaak van een product ligt dus vast. Een haring blijft een haring, of u hem nu ’s morgens of ’s avonds eet. Wellicht heeft u wèl een voorkeur en die is zeer persoonlijk. De smaak van een gebakken biefstuk zal verschillend worden waargenomen door een Hindoe en een Christen.
Topdocenten
Effectiviteit
Exponentiële groei
Skills verbeteren
Toepasbaarheid
Het verschil tussen smaak, waarneming en waardering
De smaak van een product ligt vast en is niet persoonlijk. Waarneming is voor veel mensen ongeveer hetzelfde al zijn er natuurlijk verschillen tussen mensen in bijvoorbeeld de waarneming van bitters en pittigheid. Ook speelt leeftijd en gewenning een kleine rol. Waarneming is dus licht persoonlijk. De waardering voor een bepaald product is zeer persoonlijk en afhankelijk van veel factoren.
Lekker of goed?
Dit brengt ons bij het onderwerp “lekker vs goed” oftewel “persoonlijke voorkeur vs kwaliteit”. U voelt al aan dat dit twee totaal verschillende begrippen zijn. “Lekker” of “smerig” zijn uitingen van persoonlijke voorkeur of afkeur, meningen dus. Dit zegt niets over een product, alleen over uw mening. “Dit is een droge wijn” of “wat een krachtige bouillon” zijn waarnemingen. Deze zeggen iets over het product, niet over u. Het is dus mogelijk dat mensen producten van mindere kwaliteit lekker vinden, of dat zij kwaliteitsproducten minder lekker vinden. Bij het combineren van wijn en gerechten kijken we vooral naar de tweede categorie: de productkant.
De smaak van wijn wordt beïnvloed door ontzettend veel factoren. De druivensoort, houtrijping, leeftijd, klimaat, etc. Als consument hebben we echter weinig invloed op de smaak van de wijn. Alleen temperatuur en leeftijd kunnen we beïnvloeden. Met de smaak van het eten kunnen we wat meer. We maken zelf de keuze tussen bereidingswijzen, toevoegingen en hoeveelheden. Iedere keuze heeft gevolgen voor de smaak van het eindproduct.
Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.
Doen!
Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.
Hulde Robert!
Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN
Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?
√ Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√ Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√ Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√ Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√ Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√ Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau
Links met meer info over kaas en wijn
Hoe kun je wijn en kaas combineren?
Wijn en spijs tips: kaas combineren met wijn
Workshop kaas & wijn combineren met chef-kok
17 tips voor een geslaagd kaasplateau
Kaasproductie: geschiedenis en de plaats
4 dagen kaas en wijn cursus met Betty Koster
Het kaas & wijn proefformulier
Hoe werkt kaas serveren en het kaasplateau?
Hoe kun je beter kaas kopen, snijden & bewaren
4 avonden wijn en spijs cursus met vinoloog
Kaasproductie: het vee en het voer
Bacteriën en schimmels bij kaas
In de kaasmakerij: kaas maken
Column: “Restaurant Fromage”
Het kaas woordenboek
Kaas: korst en rijping
Kazen per land
AL MEER DAN DUIZEND MENSEN VOLGDEN DEZE WORKSHOP!