Kaas en wijn agenda
7 okt, 4, 18 nov & 25 nov (examen 13 jan ’25)
Uitverkocht!
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
Uitverkocht!
25 oktober, 8 & 22 november 2024
Uitverkocht!
24 en 31 mrt, 7 en 14 april 2025 (examen 19 mei)
DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR
92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.
17 tips voor een geslaagd kaasplateau
Ben jij een echte kaas- en wijn liefhebber? En ben je gek op lekker tafelen met je familie en vrienden? Maar zou je de kaas en wijn combinaties beter op elkaar aan willen laten sluiten? Of wil je gewoon meer van kaas weten? Wij begrijpen het en we gaan je helpen!
Inhoud
Geef de kaas de hoofdrol en vertel er wat over
1 Serveer altijd een oneven aantal kazen. Een even aantal hooguit in de breedte, maar liever niet.
2 Laat de kazen de hoofdrol spelen en de garnituren de bijrol. Een kaasplateau is geen ontbijtbuffet.
3 Zoete garnituren combineren vaak goed met kaas maar vrijwel nooit met droge wijn.
4 Pas de hoeveelheid kaas aan, aan de voorgaande gangen en beschikbare tijd.
5 Kaas in het midden van de tafel is gezellig, iedereen z’n eigen plateau is wat luxer.
6 Beoordeel het kaasplateau zittend als de gast, niet staand in de keuken.
Proef kazen altijd voor en leg ze in de goede volgorde
7 Zorg voor wat variatie in kleur, bijvoorbeeld met een fijne mini-salade.
8 Vers fruit valt niet altijd goed bij iedereen, noten of gedroogd fruit zijn veiliger.
9 Snijd de kaas zoals het hoort en geef iedereen een gelijk stukje.
10 Laat de korst aan de kaas zitten voor karakter en herkenbaarheid.
11 Zorg dat je weet van welke kazen je de korst mee kunt eten en van welke niet.
12 Leg de kazen in volgorde van smaakgehalte, niet in de standaard-volgorde uit een boek.
Serveer de kaas op een originele manier
13 Een klein plateau is zo’n 100 gram kaas totaal, een groot plateau 150 gram.
14 Leisteen of een houten plank is vaak leuker dan een bord.
15 Een persoonlijk tintje kun je geven door de kaas te serveren op een niet-alledaags plateau.
16 Een steen uit je achtertuin, een duig uit een wijnvat of een oude LP van je favoriete band.
17 Maak deze keuze op voorhand als je nog nuchter bent: je iPad moet nog langer mee.
Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.
Doen!
Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.
Hulde Robert!
Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN
Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?
√ Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√ Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√ Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√ Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√ Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√ Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau
Links met meer info over kaas en wijn
Hoe kun je wijn en kaas combineren?
Wijn en spijs tips: kaas combineren met wijn
Workshop kaas & wijn combineren met chef-kok
17 tips voor een geslaagd kaasplateau
Kaasproductie: geschiedenis en de plaats
4 dagen kaas en wijn cursus met Betty Koster
Het kaas & wijn proefformulier
Hoe werkt kaas serveren en het kaasplateau?
Hoe kun je beter kaas kopen, snijden & bewaren
4 avonden wijn en spijs cursus met vinoloog
Kaasproductie: het vee en het voer
Bacteriën en schimmels bij kaas
In de kaasmakerij: kaas maken
Column: “Restaurant Fromage”
Het kaas woordenboek
Kaas: korst en rijping
Kazen per land
MEEDOEN = ALTIJD PERFECTE COMBINATIES