Kaas en wijn agenda

18
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
18 september 2024
Uitverkocht!
19
SEP
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 september 2024
07
OKT
4 daagse kaascursus met Betty Koster
7 oktober, 4, 18 nov & 25 november 2024 (examen 13 januari 2025)
07
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn”
7 & 21 oktober 2024
17
OKT
Wijncursus SDEN 2 “Ik weet méér van Wijn”
17 okt, 14 & 28 nov, 12 dec 2024
25
OKT
Wijncursus “Fantastische Italiaanse Wijn”25 oktober, 8 & 22 november 2024
Gaat door, laatste plekken!
30
OKT
Wijncursus SDEN 1 “Ik wéét wat van Wijn”
30 oktober & 13 november 2024
19
NOV
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
19 november 2024
10
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
10 december 2024
11
DEC
VIP Workshop “Super kaas & wijn combi’s”
11 december 2024
05
MRT
Culinaire citytrip naar Rome
5 t/m 8 maart 2025
Exclusief kennispakket “Wijn Proeven” (tijdelijk gratis!)

DUIZENDEN CURSISTEN GINGEN JE VOOR

Nu gratis: TeesT magazine!

92 pagina's met Robert's recepten, geheimen, tips & tricks uit de kookcursussen en wijncursussen.

Kaas & wijn
Workshop & cursus
Wijn & spijs
Combineren

Column Robert Verweij: “Restaurant Fromage”

Ben jij een echte kaas- en wijn liefhebber? En ben je gek op lekker tafelen met je familie en vrienden? Maar zou je de kaas en wijn combinaties beter op elkaar aan willen laten sluiten? Of wil je gewoon meer van kaas weten? Wij begrijpen het en we gaan je helpen!


Laatst had ik een droom, meer een dagdroom eigenlijk. Over een knus restaurant dat buitensporig veel aandacht aan kaas besteedt. Korte namen zijn in, dus laten we het for the time being maar restaurant “Fromage” noemen.

In dit imaginaire etablissement worden de kazen altijd mooi rijp gepresenteerd. Dit komt door goed contact met de leverancier en natuurlijk de eigen affinage-ruimte. De serveertemperatuur van ongeveer 18 ºC zorgt ervoor dat alle smaken goed tot hun recht komen. Er wordt vooral gewerkt met rauwmelks en biologisch. De kaas wordt in z’n waarde gelaten. Confitures, geleitjes, chutneys en andere jam-achtigen worden tot een minimum beperkt omdat ze vaak ruzie maken met de wijn. Alleen zeer klassieke of heel funky combinaties worden getolereerd, maar dan worden de condimenten wel tegen de geplande wijn “aangekookt”. Op het bord alleen een plukje licht aangemaakte sla om te verfrissen.

De tijd van het obligate glas Port met 6 totaal verschillende kazen ligt gelukkig al een tijd achter ons. Voor kaas en wijn krijg je bij Fromage een speciale kaart. Kaasfanaten kiezen flights van 2 kazen van 1 familie zoals 2 roodflora’s of 2 witschimmels. De in leer gebonden kaart vermeldt dan de passende wijn die per proef- half of heel glas te krijgen is. Wijngekken zoeken hun favoriete wijn uit, waarbij ze een flight van 2 totaal verschillende kazen krijgen. Liefhebbers bestellen 1 flight: heerlijk als tussengerechtje na het pièce. Lekkerbekken gaan helemaal los met 4 flights en 4 proefglazen.

Door deze gezellige wijncursus bij TeesT geniet ik meer van wijn. Ik heb veel nieuwe wijnen leren kennen en weet nu nog beter wat ik zelf lekker vind!

Er wordt elke dag op los geproefd, dat spreekt voor zich. Door de fromagier en sommelier natuurlijk, maar ook door de leerlingen. Kazen veranderen voortdurend door rijping, maar ook door wisseling van de seizoenen. Dus verandert de wijn-kaas combinatie mee. Volkswijsheden als “kaas en wijn uit dezelfde streek zijn altijd een goede combi” zijn hier door het proeven al lang onderuit gehaald.

Ik ontwijk nog net op tijd een auto die invoegt. Z’n haast geef ik de schuld, maar die ligt eigenlijk bij de kaas. Welke gastro-kazen stonden er op die kaart? Het stoplicht geeft weer kaarslicht, Radio 538 wordt ge-crossfade naar de jazzy klanken bij de open haard. Welke flights nemen we?

We beginnen rustig met de kaasflight “Montbéliard”, vernoemd naar het runderras dat de geconcentreerde melk voor beide genotsmiddelen levert. Wilde Weide van de Zwanburgerpolder: complex en notig met een wel heel lange nasmaak. Comté Alpage uit de Jura: kruidig, fruitig en elegant. Dit type kazen wordt vaak weggevaagd door krachtig rood, zonde! Wij beginnen ermee, begeleidt door een ingetogen witte Maçon. Laat de kaas maar de hoofdrol spelen.

TeesT logo
Het TEEST effect

Topdocenten
Effectiviteit
Exponentiële groei
Skills verbeteren
Toepasbaarheid

De flight met Pineau des Charentes is next. Officieel misschien geen wijn, maar wel een smakelijke  begeleider van de rijpe St. Maure en Boeren-Leidse. De eerste, een lactisch gestremde geitenkaas, trekt je smaakpapillen zover open dat ie ook verderop in een kaasplateau heel goed mee kan. De komijn van de Leidse sluit perfect aan op de rijpheid van de Cognac in de Pineau. De drogende structuur van deze magere kaas doet het goed bij de pittige 18% alcohol.

M’n zoetekauwende tafelgenote poldert er een lichte Sauternes achteraan. Erbij Lady’s Blue, de blauwe geit die recent werd uitgeroepen tot “Lekkerste Kaas van Nederland”. Smelt heerlijk romig weg en laat notige botertonen achter. Perfecte balans tussen de vele smaken. Daar overheen het vineuze rijp-gele fruit met aromatische citroen. Daarna weer een klassieker: Roquefort. Combineert ook prachtig met de botrytis van de Sauternes en heeft precies evenveel smaak. De tegenstellingen notig-fruitig en zoet-zout zorgen voor orale en nasale spanning. Blije gezichten. Laten we de boekjes die bij dit charmante blauw Port aanbevelen ritueel verbranden.

Restaurant Fromage bestaat helaas niet, maar het is geen utopie. Er zijn een heleboel zaken waar je met volle teugen van kaas kunt genieten. Waar oprechte aandacht is voor kaas en wijn. Waar bewust geproefd wordt, zonder automatische piloot. Ga naar die zaken. Koester ze. Eet hun kaas. Vertel het verder. Geniet!

Steven de Ruig
Steven de Ruig
@stevenderuig
Read More

Alle cursussen die ik bij Robert gedaan heb zijn top.

Doen!
Wim Geerling
Wim Geerling
@wim.geerling.3
Read More

Na de broodcursus ook de fermentatiecursus gedaan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb. Inspiratie, leerzaam, vakkundig en gezellig. Een aanrader!
Marjolein Breukhoven
Marjolein Breukhoven
@marjoleinbreukhoven
Read More
Erg inspirerende en super veelzijdige cursus over vlees! Een welbespraakte Robert en Meneer Wateetons slepen je enthousiast door de theorie heen, met een leuke mix van vlees zelf verwerken. Wie verdieping wil: een must!
Marie Florence van Es
Marie Florence van Es
@marieflorencevanes
Read More

Inspirerende cursus! Ik heb aardig wat ervaring met het maken van pasta en het koken van risotto, maar ik heb van de cursus veel meer geleerd dan verwacht.
Carlo Kool
Carlo Kool
@carlokool
Read More

Superleuke cursus en lekker veel info om na te lezen. Een mooie investering in mezelf!
Arnout Bijlard
Arnout Bijlard
@arnoutbijlard
Read More

De cursussen zijn goed verzorgd, op niveau maar ook toegankelijk. Opgewekt gebracht door de enthousiaste docenten.

Hulde Robert!
Frédérique de Boer
Frédérique de Boer
@frédériquedeboer
Read More

Pas heb ik de samen met m'n moeder de theecursus gevolgd. Leerzaam en supergezellig! Mariëlla Erkens en Robert Verweij zijn TOP!
Esther Senden
Esther Senden
@esthersenden
Read More

Met veel plezierl diverse cursussen gevolgd bij TeesT. Pizza, brood, vlees, pasta en sushi. Altijd verzorgd door een "vakidioot" met humor, waardoor de cursussen behalve zeer leerzaam ook mega leuk zijn. Aanrader!
Jeichien Plantema
Jeichien Plantema
@jeichienplantema
Read More

Al twee keer een cursus gevolgd! Leuk en leerzaam met humor en de beste begeleiders op hun vakgebied!
Previous
Next

MEEDOEN = MEER VAN KAAS EN WIJN GENIETEN

Wat kun je na de gezellige kaas en wijn proeverij?

√  Je kunt goede combinaties maken doordat je begrijpt wat er gebeurt
√  Je begrijpt welke combinaties wel werken en welke niet
√  Je kunt een kloppend kaasplateau maken met de juiste volgorde
√  Je leert interessante nieuwe kazen en wijnen kennen
√  Je begrijpt waarom Port en rode wijn vaak niet zo’n goede keus zijn bij kaas
√  Gasten verwennen met kloppende kaas/wijn combinaties op hoog niveau

Links met meer info over kaas en wijn
Als chef en vinoloog weet Robert echt veel van wijn-spijs combineren. Ik kan nu veel beter wijn en kaas pairen voor m'n gasten, dankjewel!

MEEDOEN = ALTIJD PERFECTE COMBINATIES

Winkelwagen
Scroll naar boven