Bitcoin cursus agenda

14
MEI
Cursus “Bitcoin Basics” (Fix your Finance!)
14 mei 2024 in IJsselstein
Het exclusieve “Bitcoin Kennis Magazine” (tijdelijk gratis!)

INVESTEER IN JE CULINAIRE LEVEN!

Voor starters
Bitcoin basics
Eerlijk & helder
Kennis & feiten

Hoe kan Bitcoin helpen tegen klimaatopwarming?

Bitcoin kan meehelpen tegen klimaatopwarming door een aantal positieve bijdragen. Zie daarvoor ook het officiele rapport van KPMG uit augustus 2023. Hoewel er (op dit moment terechte) zorgen zijn over het energieverbruik van Bitcoin-mining, zijn er ook manieren waarop het kan bijdragen aan duurzaamheid en groene initiatieven.

Inhoud

Bitcoin minig met gas flaring

Methaan flaring is een veelvoorkomende praktijk bij het winnen van olie en gas: overtollig aardgas wordt afgefakkeld. Dit gebeurd om veiligheidsredenen en om ongecontroleerde gasontsnappingen te voorkomen. Dit aangezien methaan, het belangrijkste bestanddeel van aardgas, een broeikasgas is dat een 80 x krachtiger effect heeft op de opwarming van de aarde dan kooldioxide.

5/5
DIT IS HÈT MOMENT OM MÉÉR TE LEREN OVER BITCOIN

Een innovatieve manier om methaan flaring klimaatvriendelijker te maken, is door de overtollige aardgas (die anders zou worden afgefakkeld) te gebruiken als energiebron voor het minen van Bitcoin. Dit wordt vaak aangeduid als  “groene Bitcoin mining”. Het vrijgekomen aardgas kan dan direct ter plaatse worden omgezet in elektriciteit, waardoor de mijnbouwoperatie van Bitcoin van stroom wordt voorzien. Bitcoin miners kunnen immers overal ter wereld neergezet worden.

Zo wordt een tweeledig voordeel behaald. Ten eerste wordt het broeikasgas dat anders zou vrijkomen bij het afbranden van het gas, sterk verminderd. Methaan wordt namelijk omgezet in minder schadelijke kooldioxide en waterdamp wanneer het wordt verbrand voor energieopwekking. Ten tweede wordt de energie die anders verloren zou gaan, nuttig gebruikt om Bitcoin te minen.

Groei van duurzame energiebronnen

De toegenomen vraag naar energie als gevolg van Bitcoin-mining kan een stimulans zijn voor de ontwikkeling en adoptie van duurzame energiebronnen. Om de impact van energieverbruik te verminderen, zouden miners kunnen kiezen voor locaties met goedkope en hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- of windenergie. Dit zou de transitie naar schone energie kunnen versnellen.

Decentrale energienetten

Het gebruik van Bitcoin-mining op afgelegen locaties met overschotten aan duurzame energie kan bijdragen aan het ontstaan van decentrale energienetten. Hierdoor kan overtollige energie worden omgezet in Bitcoin-mining, in plaats van verloren te gaan.

Financiering van groene projecten

Bitcoin kan worden gebruikt om groene en milieuvriendelijke projecten te financieren. Door middel van blockchain-gebaseerde tokens kunnen investeerders direct bijdragen aan projecten voor duurzame energie, bosbehoud en andere milieuprojecten.

5/5
HET VOELT GOED OM TE LEREN VAN IEMAND MET JARENLANGE ERVARING

Transparantie & verantwoording

De blockchain-technologie, die de basis vormt van Bitcoin, maakt het mogelijk om transparantie en verantwoording te bevorderen in de supply chain van producten. Dit kan helpen om duurzaamheidspraktijken in verschillende sectoren te bevorderen, zoals voedselproductie en bosbeheer.

Meer informatie over Bitcoin

Efficiëntie in financiële transacties

Het gebruik van Bitcoin en blockchain voor financiële transacties kan leiden tot efficiëntere en snellere betalingsverwerkingssystemen. Dit kan resulteren in een vermindering van de energie-intensieve processen die gepaard gaan met traditionele financiële systemen.

whatsapp logo

WACHT NIET TE LANG, DE CURSUS ZIT VAAK SNEL VOL

Winkelwagen
Scroll naar boven