Bitcoin cursus agenda

10
JUN
Cursus “Bitcoin Basics” (Fix your Finance!)
10 juni 2024 in IJsselstein
11
JUN
Cursus “Bitcoin Basics” (Fix your Finance!)
11 juni 2024 in IJsselstein
Het exclusieve “Bitcoin Kennis Magazine” (tijdelijk gratis!)

INVESTEER IN JE CULINAIRE LEVEN!

Voor starters
Bitcoin basics
Eerlijk & helder
Kennis & feiten

Hoe is Bitcoin ontstaan?

Bitcoin is ontstaan tijdens de financiële crisis van 2008, toen een persoon of groep met het pseudoniem “Satoshi Nakamoto” een whitepaper publiceerde met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.” Het whitepaper beschreef de theoretische basis voor een nieuw en revolutionair financieel systeem dat gebaseerd is op blockchain-technologie en digitale valuta. Je vind hier whitepaper van Satoshi Nakamoto.

Inhoud

Waarom bleef Satoshi Nakamoto anoniem?

Het exacte achtergrondverhaal van Satoshi Nakamoto blijft tot op heden onbekend. Er zijn verschillende theorieën en speculaties over de identiteit van Nakamoto, maar deze persoon of groep heeft ervoor gekozen anoniem te blijven. Het blijft een van de grootste mysteries in de wereld van cryptocurrencies. Het is wel erg belangrijk voor bitcoin, omdat er nu niet een founder of CEO is die aangeklaagd of beschimpt kan worden door tegenstanders van Bitcoin.

Het Bitcoin-bezit van Satoshi wordt geschat tussen de 300.000 en 1 miljoen Bitcoins, maar deze heeft hij of zij nooit gebruikt of uitgegeven. Het idee dat Bitcoin een pyramide-spel is waarvan de uitvinder rijk is geworden, gaat dus niet op. Veel mensen vinden dat Satoshi een groot standbeeld verdient om zijn uitvinding en altruïsme.

5/5
DIT IS HÈT MOMENT OM MÉÉR TE LEREN OVER BITCOIN

De lancering

Het Bitcoin-netwerk werd vervolgens gelanceerd op 3 januari 2009, toen het eerste blok van de blockchain, ook wel bekend als het “genesisblok,” werd gedolven. Dit blok, bekend als het “Block 0,” markeerde het begin van het Bitcoin-netwerk en was de eerste keer dat bitcoins werden gecreëerd en overgedragen. In dit blok staan ook verwijzingen naar de financiële crisis van 2008, waaruit blijkt dat dit een inspiratiebron was voor Satoshi Nakamoto. De geheime tekst kwam uit de krant: “Chancellor on brink of second bailout for banks”.

Het doel

Het oorspronkelijke doel van Bitcoin, zoals uiteengezet in het whitepaper, was om een peer-to-peer elektronisch betalingssysteem te creëren dat transacties mogelijk maakt zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of een financiële instelling. Het belangrijkste technologische hoogtepunt achter Bitcoin was de implementatie van de blockchain-technologie, een gedistribueerd grootboeksysteem dat alle transacties in het netwerk vastlegt en verifieert. Simpel gezegd: digitaal contant geld wat je kunt gebruiken zonder toestemming van iemand.

Digitale kluisjes

Je kunt Bitcoin zien als kluisjessysteem op een treinstation, maar dan van glas: je kunt zien wat er in ieder kluisje ligt en wanneer er iets verplaatst van het ene naar het andere kluisje. Alle transacties worden vastgelegd tot het einde der tijden en zijn openbaar, dus voor iedereen in te zien.

Computernerds

In de begindagen van Bitcoin waren de meeste transacties en deelnemers aan het netwerk nog beperkt. Er waren slechts een handvol mensen die actief betrokken waren bij het delven en gebruiken van bitcoins. Het was de tijd dat computernerds een paar normale computers in de kelder hadden staan die per dag wel 50 bitcoins mineden. Naarmate de tijd verstreek, groeide de populariteit van Bitcoin gestaag, en begonnen steeds meer mensen en bedrijven zich aan te sluiten bij het netwerk. Er zijn aardig wat documentaires gemaakt over dit soort mensen. Soms werden ze extreem rijk, maar velen raakten hun Bitcoins kwijt of kochten er een tweedehands fiets voor…

De evolutie

In de loop der jaren heeft Bitcoin een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Van oorspronkelijk bedoeld als een digitaal betalingssysteem, is het gegroeid tot een waardeopslag (zoals goud of spaargeld) en een investeringsmiddel. De waarde van Bitcoin is aanzienlijk gestegen en het heeft wereldwijd de aandacht getrokken als een alternatieve vorm van valuta en een potentieel waardevol activum.

5/5
HET VOELT GOED OM TE LEREN VAN IEMAND MET JARENLANGE ERVARING

Nieuwe financiële industrie

Het ontstaan van Bitcoin heeft de deur geopend voor een geheel nieuwe industrie van cryptocurrencies en blockchain-technologie. Talloze andere digitale valuta’s zijn sindsdien ontstaan, elk met zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Vele hiervan zijn nutteloos of soms zelfs oplichterij en er zijn er maar weinig die in de buurt komen van Bitcoin. Al zijn er ook cryptocurrencies met een specifiek nut.

Meer informatie over Bitcoin

Adoptie

Als gevolg van het succes van Bitcoin blijft de interesse en adoptie ervan voorlopig flink groeien, en het heeft een blijvende impact op de wereldwijde financiële landschap en technologie. Het grootste voordeel vind ik dat het veel (vooral jonge) mensen aanzet tot verdieping in ons geldstelsel.

whatsapp logo

WACHT NIET TE LANG, DE CURSUS ZIT VAAK SNEL VOL

Winkelwagen
Scroll naar boven