Bitcoin cursus agenda

14
MEI
Cursus “Bitcoin Basics” (Fix your Finance!)
14 mei 2024 in IJsselstein
Het exclusieve “Bitcoin Kennis Magazine” (tijdelijk gratis!)

INVESTEER IN JE CULINAIRE LEVEN!

Voor starters
Bitcoin basics
Eerlijk & helder
Kennis & feiten

Hoe werkt inflatie?

De dollar is sinds 1900 zo’n 95% van z’n waarde verloren. Als je in 1900 dus 20 dollar op de bank had, kon je daar 200 broden van kopen van 10 cent. Stopte je die 20 dollar in een oude sok, dan kun je daar vandaag nog 10 maar broden van kopen omdat ze 2 euro kosten. Dit is een extreem geval, maar als je ziet dat een gemiddeld Nederlands huis in 1996 zo’n 100.000 euro kostte en nu 400.000 is dat toch pittig. Je geld is 4 keer minder waard geworden ten opzichte van een huis.

Inhoud

Voorbeeld: huizen vs goud

Een huis kostte in 1996 zo’n 12 kilo goud (destijds 84.000 euro)en op dit moment zo’n 7 kilo goud (420.000 euro). Als je destijds een huis kocht zou je vandaag dat huis nog kunnen hebben: niks mis mee. Als je in 1996 die 12 kilo goud had gekocht en ermee onder een brug was gaan zitten, had je niet alleen het huis ervoor kunnen kopen, maar zou je ook 5 kilo goud over t.w.v. 300.000 euro bonus. Maar als je je 84.000 euro zou op de bank zou hebben gezet, zou je ondanks een klein beetje rente nog steeds uitgelachen worden door de makelaar.

5/5
DIT IS HÈT MOMENT OM MÉÉR TE LEREN OVER BITCOIN

Opblazen

Inflatie betekent oorspronkelijk “opblazen”: het opblazen van de geldhoeveelheid. Daardoor neemt de waarde af en worden producten hoger in prijs. Dat is tegenwoordig de definitie in de volksmond. Inflatie is het algemene stijgingspercentage van prijzen gedurende een bepaalde periode, meestal gemeten als een jaar-op-jaar percentage. Het wordt vaak beschouwd als een indicator van de waardevermindering van een valuta, wat betekent dat dezelfde hoeveelheid geld minder kan kopen naarmate de prijzen stijgen. De koopkracht neemt dus af: je geld wordt minder waard.

Gedwongen om te risico nemen

Hierdoor wordt je eigenlijk gedwongen tot rente vragen of investeren, m.a.w.: je moet risico nemen met je geld. Er is geen veilige methode om je fiat-geld te bewaren met behoud van waarde. Dit is in het voordeel van banken want zij verdienen goed geld aan alles wat jij met je geld doet. Ze investeren het voor hun eigen gewin terwijl ze jou zo min mogelijk rente geven. Als het goed gaat is de winst voor hen, als het fout gaat mag de samenleving opdraaien voor de kosten om de bank te redden. Het is in Nederland zelfs niet toegestaan om een bank op te richten die het geld gewoon risicoloos voor je bewaard. Zo’n deposito-bank (dus zonder rente) is er nooit van gekomen. Waarom zou dat zijn?

Hoe ontstaat inflatie?

Inflatie kan ontstaan door verschillende factoren zoals een sterkere vraag naar sommige producten of een verminderd aanbod door bijvoorbeeld kapotte toeleveringsketens. In het ergste geval vallen deze ook nog eens samen, zoals tijdens de Corona-periode. Maar één van de belangrijkste oorzaken is geldcreatie. Hoe dit werkt zie je in deze geniale video van Ray Dalio.

Wanneer de geldhoeveelheid in de economie toeneemt, kan dit leiden tot een overvloed aan geld in omloop, waardoor de vraag naar goederen en diensten stijgt. Als de vraag sneller groeit dan het aanbod, zullen de prijzen van goederen en diensten stijgen, wat resulteert in inflatie. Er zijn dus twee belangrijke vormen van inflatie: vraaginflatie en aanbodinflatie.

Vraaginflatie

Vraaginflatie treedt op wanneer de totale vraag naar goederen en diensten in de economie groter is dan het beschikbare aanbod. Dit kan gebeuren als de consumentenbestedingen toenemen, de investeringen toenemen of de overheidsuitgaven toenemen, waardoor de vraag naar goederen en diensten stijgt. Als de productiecapaciteit van de economie niet kan voldoen aan de stijgende vraag, zullen de prijzen stijgen en ontstaat er vraaginflatie. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor arbeid: als er te weinig mensen zijn voor een bepaald beroep is het logisch dat het salaris stijgt.

5/5
HET VOELT GOED OM TE LEREN VAN IEMAND MET JARENLANGE ERVARING

Aanbodinflatie

Aanbodinflatie treedt op wanneer de kosten van productie stijgen en bedrijven deze hogere kosten doorberekenen aan de consumenten in de vorm van hogere prijzen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de kosten van grondstoffen, arbeid of energie stijgen. Als de productiekosten stijgen en bedrijven hogere prijzen vragen voor hun producten, ontstaat er aanbodinflatie. Als bijvoorbeeld de gasprijs stijgt, gaan veel metalen producten omhoog in prijs. En als de olieprijs stijgt, stijgen de diesel, plastic en vliegtickets in prijs.

Meer informatie over Bitcoin

Centrale banken en de overheid

Zij spelen een belangrijke rol bij het beheersen van inflatie. Centrale banken kunnen het geldscheppingsproces reguleren en rentetarieven aanpassen om de vraag en het aanbod in de economie te beïnvloeden. Een gematigde mate van inflatie van 2% wordt over het algemeen beschouwd als gunstig voor economische groei, maar hoge of ongecontroleerde inflatie kan leiden tot een verslechtering van de koopkracht van de valuta en schadelijk zijn voor de reële economie: echte mensen dus! En denk je dat 2% niet veel is? Na 10 jaar lang is jouw koopkracht van 100 euro verwaterd tot nog geen 82 euro…

Money printer goes brrrr…

Fiat-geld is zeer eenvoudig bij te maken en dat is verleidelijk voor overheden en banken: hier is dus veel inflatie. Tijdens de Covid periode werd er 13 biljoen dollar bij geprint, dat is 13.000.000.000.000 dollar! Bij goud bijvoorbeeld is er zeer beperkte echte inflatie: er komt maar 1 à 2% goud bij per jaar omdat het lastig te delven is. Als er meer geld bijkomt zal goud in waarde stijgen, net als aandelen en huizen. Het geld verdeeld zich langzaam over deze assets.

whatsapp logo

Bij Bitcoin is de inflatie exact vastgelegd. Van 2020 tot 2024 was er 1,8% inflatie in de hoeveelheid, van 2024 tot 2028 is dat 0,9% inflatie en van 2028 tot 2032 is er 0,45% inflatie, etc. Er komen dus steeds minder Bitcoins bij. Tel daarbij op dat er op het moment 90.000 gebruikers per dag bij komen en je begrijpt dat veel mensen verwachten dat Bitcoin de komende jaren flink in prijs zal stijgen. Als overheden de geldprinter weer flink aanzetten zal een deel van het nieuwe geld ook naar Bitcoin vloeien en daarmee de prijs doen stijgen.

WACHT NIET TE LANG, DE CURSUS ZIT VAAK SNEL VOL

Winkelwagen
Scroll naar boven