Bitcoin cursus agenda

26
AUG
Cursus “Bitcoin Basics”
26 augustus 2024 in IJsselstein
27
AUG
Cursus “Bitcoin Basics”
27 augustus 2024 in IJsselstein
Het exclusieve “Bitcoin Kennis Magazine” (tijdelijk gratis!)

SAMEN BETER PROEVEN & SAMEN LEKKERDER KOKEN!

Voor starters
Bitcoin basics
Eerlijk & helder
Kennis & feiten

Contant geld, giraal geld, Bitcoin en CBDC: de verschillen

Giraal geld, contant geld, Bitcoin en Central Bank Digital Currency (CBDC) zijn verschillende vormen van geld die in de moderne economie (zullen) worden gebruikt. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van elk type geld met de belangrijkste verschillen.

Inhoud

Giraal geld: geld op je bankrekening

Giraal geld verwijst naar geld dat elektronisch wordt overgedragen en opgeslagen bij banken of andere financiële instellingen. Het bestaat uit digitale cijfers op bankrekeningen: louter getalletjes in een computer, dus. Het is toegankelijk via elektronische betalingsmethoden, zoals overschrijvingen, bankpassen, creditcards en mobiele betalingen. Giraal geld is het meest voorkomende type geld in moderne economieën (circa 97%) en maakt het mogelijk voor mensen om gemakkelijk transacties uit te voeren zonder fysieke contanten. Vooral in Europa zijn we verwend met een fantastisch werkend systeem, waardoor we weinig oog hebben voor de rest van de wereld.

5/5
DIT IS HÈT MOMENT OM MÉÉR TE LEREN OVER BITCOIN

Giraal geld kent een beetje privacy: alle overschrijvingen worden vastgelegd door de bank, maar zijn niet inzichtelijk voor de overheid (alleen in het geval van verdenkingen van criminaliteit) of andere mensen. Vooral de bank is dus eigenaar van jouw data. Daarnaast blijft er bij giraal geldverkeer vrijwel altijd een klein bedrag naar de financiële wereld: als 10 euro een paar honderd keer wordt uitgegeven, is er een aardig deel van de reële economie (mensen) afgesnoept door de financiële wereld (banken en wereldwijde betalingsbedrijven).

Contant geld: geld in je portomonnee

Contant geld verwijst naar fysieke munten en bankbiljetten die in omloop zijn als wettig betaalmiddel. Het is zo’n 3% van al het geld. Contant geld wordt uitgegeven en beheerd door de overheid via centrale banken. Het muntgeld (op dit moment de Nederlandse euro’s) wordt sinds 1567 geproduceerd door De Koninklijke Munt. Dit bedrijf is sinds 2016 in particuliere handen. Bankbiljetten worden gedrukt door diverse drukkerijen in Europa. In Nederland is dat Joh. Enschedé in Haarlem.

Contant geld garandeert je privacy: het geld is niet traceerbaar en niemand kan nagaan wat je jaren geleden met je geld hebt gedaan. Daarnaast blijft een tientje altijd een tientje: het blijft geld van echte mensen in de reële economie. Er kan niets van worden afgesnoept, het kan alleen minder waard worden door inflatie.

Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale cryptocurrency die wordt beheerd door een gedistribueerd netwerk van computers. Het is gemaakt als een alternatieve vorm van geld die niet wordt gecontroleerd door overheden of financiële instellingen. Bitcoin bestaat als digitale eenheden die worden opgeslagen op openbare blockchain-netwerken. Transacties met Bitcoin worden uitgevoerd tussen individuele gebruikers zonder tussenkomst van derden.

Bitcoin heeft de kenmerken van een digitaal geldsysteem en een waardeopslag. Bitcoin kent geen anonimiteit, maar wel pseudonimiteit: de handelingen van je wallet worden vastgelegd tot het einde der tijden en zijn voor iedereen inzichtelijk. Dit zorgt ervoor dat je al snel door de mand valt als crimineel, mocht je je Bitcoin om willen zetten in fysieke goederen.

5/5
HET VOELT GOED OM TE LEREN VAN IEMAND MET JARENLANGE ERVARING

Central Bank Digital Currency (CBDC)

CBDC is een digitale versie van de nationale valuta die wordt uitgegeven en beheerd door de centrale bank van een land (dus niet door de commerciële banken!). Het is een officiële en legale digitale valuta die door de overheid wordt ondersteund. CBDC heeft als doel om de efficiëntie van betalingen te verbeteren, financiële inclusie te bevorderen en het monetaire beleid te vergemakkelijken. CBDC verschilt van giraal geld doordat het rechtstreeks door de centrale bank wordt uitgegeven en gereguleerd, terwijl giraal geld wordt beheerd door commerciële banken.

Meer informatie over Bitcoin

CBDC biedt weinig privacy: de overheid kan meekijken met al je transacties. Daarnaast zijn er zorgen over de programmeerbaarheid van digitaal geld: het is mogelijk om geld te “oormerken” waardoor je er alleen maar dingen mee kunt doen die de overheid van tevoren heeft vastgesteld. Op dit moment geven overheden in Europa aan dit niet te willen, maar wat overheden in de toekomst doen moeten we nog gaan zien.

Geld is gebaseerd op vertrouwen

Een overeenkomst van al deze soorten geld is dat ze geen intrinsieke waarde hebben. Drie bestaan er alleen maar in computers en één bestaat uit katoenvezel of vrij goedkoop metaal. Waarde hebben ze alleen doordat vrijwel iedereen vindt dat ze waarde hebben. Zodra dit vertrouwen verminderd, zullen ze in waarde dalen.

whatsapp logo

Goudstandaard

Tot 1971 waren dollars nog in te leveren bij de bank voor goud. De gouden standaard zorgde voor veel vertrouwen in de dollar en in de andere munten die waren gekoppeld met een vaste wisselkoers aan de dollar. Vandaar dat de inflatie sinds 1971 enorm gestegen is. Goud heeft z’n waarde behouden: het kostte in 1971 zo’n 40 dollar per troy ounce en tegenwoordig rond de 2000 dollar. Is de dollar 50 x minder waard geworden of is goud 50 x zoveel waard geworden? Aan jou de keuze…

WACHT NIET TE LANG, DE CURSUS ZIT VAAK SNEL VOL

Winkelwagen
Scroll naar boven